Çocuklarda ishal salgını alarmı! Yazın daha hızlı yayılıyor

Karın ağrısıyla başlayan yaz ishali uzun sürebiliyor. Çocuklarda yaz ishali salgınının sık görüldüğüne dikkat çeken Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, besin zehirlenmelerine karşı uyardı. "Çocuk ishali nasıl geçer?" diye araştıran anne babalar için detaylar haberimizde...

Haberin Eklenme Tarihi: 31.07.2024 13:30:00 - Güncelleme Tarihi: 31.07.2024 13:30:00
ABONE OL

Yaz sıcakları çocuklarda ishal vakalarını artırdı. Peki, çocuklarda ishal nasıl geçer?

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, çocuklarda yaz ishalini şöyle anlattı:

BESLENMEYE DİKKAT!

Yazın görülen ishallerin en önemli nedeninin mikroplar olduğunu vurgulayan Dr. Erkman, "Ayrıca mikrobik ishallerin yanı sıra aşırı şekerli gıda tüketme, aşırı yemek yemek, antibiyotik gibi çeşitli ilaçların yan etkileri ve aşırı ve ani ısı değişimleri yaz ishallerine yol açar." dedi.

İSHAL NASIL GEÇER?

Mikroplardan korunma yöntemleri arasında en önemlisinin hijyen olduğuna vurgu yapan Erkman, ishalin nasıl geçtiğini şöyle anlattı:

"Yiyecek ve içeceklerdeki hijyen de çok önemli.

Temiz olmayan su içmek, bu suyla yıkanmış sebze ve meyve yemek, sıcak ortamlarda bekletilen gıdaları tüketmek zararlı bakterileri vücudumuza almak demektir.

Yazın besin zehirlenmelerinde de artış ortaya çıkıyor. Besin zehirlemeleri ishalden farklı olarak besin üzerindeki bakterilerin toksin dediğimiz zehirlerin bağırsaklarda birikmesiyle ishal tablosuna yol açıyor.

Diğer belirtiler olarak ise kusma, karın ağrısı, halsizlik ve güçsüzlük ortaya çıkıyor."

SÜT ÜRÜNLERİ İSHAL YAPABİLİR

Besinleri tüketirken de dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Hakan Erkman, "Yumurta ve kümes hayvanlarının etleri yazın riskli oluyor. Pastorize edilmemiş süt ve süt ürünleri, pirinç pilavı uzun süre beklerse, makarna uzun süre beklerse, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler tüketilirse, iyi pişmemiş deniz ürünleri de besin zehirlenmesi ve ishale yol açabilir. Yaz ishallerinin belirtileri ise, iştahsızlık, kusma, karın ağrısı, günde 3-4 kez sulu dışkı olursa ince bağırsak kökenli, 10 ve sütü olursa kalın bağırsak kökenli ishalleri belirtiyor. Su kaybı fazla olursa bu tehlikelidir." dedi.

"İLK 6 AY ANNE SÜTÜ ÖNEMLİ"

Bebeklerde ilk 6 ay anne sütünün önemine vurgu yapan Doktor Erkman, "Çocuklarda susuzluk hissi, ağız ve dudakta kuruluk su kaybı olarak kendini gösterebiliyor. Nabızda hızlanma, göz kürelerinde çökme bir diğer belirtiler olarak kendini gösterebiliyor. İdrar miktarı azalabiliyor. Hasta olanlarda ise beslenme şekli olarak bol sıvı tüketimi, yağsız makarna, yağsız köfte, ayran tüketimi, pirinç pilavı, haşlanmış patates, yoğurt tercih edilmeli. Anne sütü alan hasta bebeklerde ise anne sütüne devam edilmeli, bebeklerin doğum sonrası ilk 6 ay sadece anne sütü alması çok önemli." diye konuştu.