Okul çantaları konusunda uzmanı uyardı! Çocukların bel sağlığını tehdit ediyor

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda bel ve sırt ağrısı şikayetleri gittikçe artmaya başladı. Özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklarda görülen bu durumun önüne geçilmesi konusunda Opr. Dr. Özgür Oktay Nar uyarılarda bulundu. İşte detaylar...

Haberin Eklenme Tarihi: 20.10.2024 11:21:00 - Güncelleme Tarihi: 20.10.2024 11:21:00
ABONE OL

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, okulların açılmasıyla özellikle ilkokul ve ortaokula giden çocuklarda sırt ve bel ağrısı şikayetlerinin arttığını söyledi.

Öğrencilerin yanlarında götürdükleri beslenme çantası ve suluk gibi malzemelerin çantanın hacmini artırdığını söyleyen Nar, çocukların sırtlarına ağır yük bindiğini belirtti.

Buna bağlı olarak çocuklarda kamburluk, sırt ve bel ağrılarının başladığını belirten Nar, "Özellikle sırt ve bel ağrılarıyla ilgili şikayetler eylül, ekim aylarında çok daha fazla görülmekte. Özellikle bu ağrılar ilkokul birinci ve ikinci sınıfta oluyor." dedi.

Nar, öncelikle çanta seçiminin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, çantaların kol desteklerinin omuza iyice oturması gerektiğini dile getirdi.

"ÇANTANIN AĞIRLIĞI 8 KİLOGRAMI GEÇMEMELİ"

Opr. Dr. Nar, çantanın mümkün olduğunca hafif olması gerektiğine işaret ederek, fasikül sistemine geçilmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

"Kitapların fasikül haline getirilmesi veya bölünerek kullanılması çocuklar için çok daha faydalı olabilir. Bunu yapan okullar var. Okul çantalarının ideal ağırlığı 5 kilogram olmalı, 8 kilogramı geçmemeli. Maalesef bazen elinize aldığınızda 10 kilogram gelen çantalar oluyor. Ortaokula giden çocukların dersleri çok daha fazla oluyor. O nedenle kitaplar fasiküllere ayrılabilir." değerlendirmesini yaptı.

"SPORA TEŞVİK EDİLMELİ"

Bu konuda neler yapılması gerektiği konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Nar, "Öncelikle doğru çanta alınmalı. Çanta doğru takılmalı. Çantanın içeriği ağırlık anlamında ayarlanmalı. Çocuklarımız mutlaka spora veya sportif hareketlere teşvik edilmeli. Derslerde tahta, bilgisayar, akıllı tahtaya bakma gibi sabit durulan durumlarda özellikle ağrısı olan çocuklar teneffüslerde esneme hareketleri, boyun hareketleri, basit hareketler yaparak ağrılarını azaltabilir." ifadesini kullandı.