Sıcak çarpması böbrekleri bile etkiler
Sıcak çarpması olarak bilinen Hipertermi'de erken müdahale hayati önem taşıyor. Dr. Kayra Aydoğan Taşcı çocuklar, yaşlılar, kalp, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıkları olan bireylerin daha fazla risk altında olduğunu söyledi.
Haberin Eklenme Tarihi: 31.07.2024 21:35:00 - Güncelleme Tarihi: 31.07.2024 21:35:00Anne babaların "Aman güneşin altında durma, şapka tak, öğlen sıcağında evden çıkma, güneş kremi sür" uyarıları, yaz aylarının giderek daha da sıcak geçtiği günümüzde daha da anlamlı bir hale geliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kayra Aydoğan Taşcı "Yaz sıcaklarında vücudun kendini soğutmaya çalışırken maruz kaldığı baskı; kalp ile diyabet gibi hastalıkların kötüleşmesine, felce ve böbrek hasarına yol açabiliyor. Sıcak çarpması şiddetli tablolarda ölümcül de olabiliyor.
YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP
Dolayısıyla yüksek vücut ısısı, aşırı terleme, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, sersemlik hissi, artmış kalp hızı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtilerde zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması yaşamsal öneme sahip. Sıcak çarpması tedavisinde vücut sıcaklığını mümkün olan en kısa sürede normal seviyelere indirmek; beyin, kalp ile böbrekler gibi hayati organların fonksiyonlarını korumak ve hasarı önlemek hedefleniyor" diyor.