Alanya'da 3 bin yıllık tarih! Ortaya çıkmaya hazırlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve desteğiyle, Alanya ilçesindeki 3 bin yıllık Syedra Antik Kenti'nde bulunan tiyatroyu gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmaları sürüyor.

Haberin Eklenme Tarihi: 27.10.2024 15:34:00 - Güncelleme Tarihi: 27.10.2024 15:34:00
ABONE OL

Alanya'nın Seki Mahallesi'nde bulunan ve Helenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin izlerini taşıyan 3 bin yıllık tiyatro Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında ortaya çıkmaya hazırlanıyor.

Meclis, hamam, temiz su için oluşturulmuş altyapı sistemleri, havuzlar, sarnıçlar, Sütunlu Cadde ile Kaynak ve Vaftiz isimli mağaralarıyla dikkati çeken antik kentte, Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer başkanlığındaki kazılar 6 yıldır devam ediyor.

Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Ergürer, Syedra'nın Türkiye'nin en önemli antik kentleri arasında yer aldığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve desteğiyle yürütülen çalışmalarda 6 sezonu geride bıraktıklarını anlatan Ergürer, geçmişi yaklaşık 3 bin yıl öncesine dayanan antik kentin önemli bir tarihe sahip olduğunu belirtti.

YAPIYI AÇIĞA ÇIKARDIK

Ertuğ Ergürer, antik kentlerde tiyatronun halkın sosyalleşmesi açısından en önemli yapılardan biri olduğunu ifade ederek, "Roma döneminde insanların çoğunun tiyatroya gittiğini biliyoruz. Bu anlamda kentin tiyatrosunu da hava fotoğraflarına baktığımızda o yarım daire şeklindeki duvarları biliyor ve görüyorduk. Bu sene kapsamlı bir temizlik çalışması yaptık. Çevresindeki bitkilerden tamamen arındırdık ve yapıyı açığa çıkardık." dedi.