Diyarbakır'da tarih gün yüzüne çıkıyor! 10 bin yıllık höyükte çok farklı buluntulara ulaşıldı

"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen 10 bin yıllık Amida Höyük'te arkeolojik kazı yürütülüyor. Amida Höyük'teki 2018'de başlayan kazı çalışmalarında şu ana kadar çok farklı buluntulara ulaşıldı. Bu yıl Artuklu Sarayı'nın doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Bölgede kazı çalışmaları ise sürüyor, detayları TürkMedya Diyarbakır temsilcisi Şeyhmus Çakan aktarıyor.

Haberin Eklenme Tarihi: 23.10.2024 13:25:00 - Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 13:25:00
ABONE OL

Diyarbakır'daki Amida Höyük'te Artuklu Sarayı'nın doğu surlarının temeli ortaya çıkarılacak.

"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen 10 bin yıllık Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'nın doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Hurri-Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlının aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 1 Eylül'de başlatılan kazı çalışması sürüyor.

Diyarbakır'ın yerleşik tarihinin belirlenmesine ışık tutan kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'ndaki doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

Bölgede kazı çalışmaları sürüyor, detayları ise TürkMedya Diyarbakır temsilcisi Şeyhmus Çakan, 24 TV ekranlarından aktarıyor.

Prof. Dr. İrfan Yıldız, Amida Höyük'teki kazı çalışmalarının 2018'de başladığını, şu ana kadar çok farklı buluntuları ortaya çıkardıklarını söyledi.

Şimdiye kadar yürütülen kazı çalışmalarında ağırlıklı olarak Artuklu Sarayı'nın mekanlarına yoğunlaştıklarını belirten Yıldız, sarayın divanhanesi, kabul salonu ve 3 mekanın tamamen ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Çalışmalarda ısıtma ve soğuk su sistemlerinin tespit edildiğini, çini ve mozaiklerin bulunduğunu anlatan Yıldız, Amida Höyük ile batı surları arasındaki kral yolunu ortaya çıkardıklarını bildirdi. Silindirik mührü bulundu