Knidos Antik Kenti yeniden ayağa kaldırılıyor!

Antik dönemin sanat ve ticaret merkezi olduğu bilinen ve 2 bin 600 yıllık tarihi olan Knidos Antik Kenti'nin büyük kilisesi yeniden turizme kazandırılıyor.

Haberin Eklenme Tarihi: 15.12.2024 13:42:00 - Güncelleme Tarihi: 15.12.2024 13:42:00
ABONE OL

Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan Knidos; her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk ederken, asırlara meydan okuyan görkemli yapılarıyla ziyaretçilerini etkiliyor. Aynı zamanda Knidos Antik Kentinin; sütunlu liman caddesi, agorası, iki antik tiyatrosu ve iki limanıyla öne çıktığı biliniyor.

Karadan ve denizden ulaşılabilen ve bu sayede cazibesini daha da arttıran antik kentte, uzman ekipler tarafından 12 aydır kazı çalışması yürütülüyor.

Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, antik kentteki kazı çalışmalarının bu yıl Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütüldüğünü söyledi.

Doksanaltı, kentte bir taraftan kazı ve restorasyon çalışmalarını sürerken diğer taraftan da ziyaretçileri ağırlamaya devam ettiklerini söyledi.

"ÇOK ÖNEMLİ VERİLER ELDE ETTİK"

Kentin ana kilisesinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Doksanaltı, şöyle konuştu:

"Kilisede özellikle milattan sonra 5'nci yüzyıldan 7'nci yüzyıla kadar kentin sosyal ve dini yapısıyla ilgili çok önemli veriler elde ettik. Bunlar arasında özellikle dikkati çeken zemin mozaikleri. Özellikle cennet tasviri olarak da değerlendirebileceğimiz vahşi ve evcil hayvanlar, bitkisel bezemeler gibi çok miktarda figürlü sahneler açığa çıkartıldı. Özellikle bu sahneler arasında panter, aslan ve dağ keçisi motifleri öne çıkıyor. Yaptığımız araştırmalara göre, buradaki mozaik ustalarının kendi dönemlerinin saray üslubunu da sürdüren başarılı ustalar olduğunu ifade edebiliriz. Kilisenin düşmüş olan sütunları, oturma sıraları da ayağa kaldırılıyor. Böylece kentte ziyaret edilecek yeni bir gezi destinasyonu da oluşturulmuş oldu."