Mardin'de 450 bin yıllık yaşam izi! Paleolitik Çağ'a ait buluntular elde edildi

Mardin'de farklı dönemlere ait birçok tarihi kalıntı ve taş evin bulunduğu Gurs Vadisi'ndeki Uluköy Mağarası'nda yürütülen arkeolojik kazılarda Paleolitik Çağ'a ait 450 bin yıllık buluntular elde edildi.

Haberin Eklenme Tarihi: 19.10.2024 08:23:00 - Güncelleme Tarihi: 19.10.2024 08:23:00
ABONE OL

Mardin'de farklı dönemlere ait birçok tarihi kalıntı ve taş evin bulunduğu Gurs Vadisi'ndeki Uluköy Mağarası'nda yürütülen arkeolojik kazılarda ilk yaşamın izleri sürülüyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş başkanlığında 2 yıl önce başlatılan kazılarda ilk sezon 200 bin yıllık buluntulara ulaşıldı.

Bu yıl da kazılar devam ederken; 23 metre uzunluğa, 16 metre derinliğe sahip mağarada yapılan kazılarda, Paleolitik Çağ'a ait 450 bin yıllık buluntular elde edildi.

Doç. Dr. Ergül Kodaş, bölgenin milattan önce 500 binlerden yaklaşık 50 binlere kadar kültürel ve tekniği hakkında önemli bilgiler edinmesini sağladıklarını vurguladı.

Kazılarda genelde döneme özgü yontma taş buluntularının ve çok sayıda kemik parçasının çıktığını bildiren Kodaş, bunun çok önemli olduğunu, dönemin hayvan popülasyonu türlerini ve insanların nasıl beslendiklerini anlamalarını sağladığını kaydetti.