O dönemde de varmış... 700 yıllık tuvalet bulundu!

Mersin'deki antik kent Korykos'ta devam eden kazılarda, 700 yıllık bir tuvalet ve yaşam birimlerine dair önemli buluntular gün ışığına çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras" projesi kapsamında yapılan çalışmalar, bölgenin tarihine ışık tutuyor.

Haberin Eklenme Tarihi: 28.10.2024 14:57:00 - Güncelleme Tarihi: 28.10.2024 14:57:00
ABONE OL

Deniz kıyısında yer alan antik kent Korykos'ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras" projesi kapsamında 3. dönem kazıları devam ediyor. Mersin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şener Yıldırım liderliğindeki 15 kişilik ekip, "dış kale" olarak adlandırılan alanda yoğunlaşarak, önceki kazılarda ortaya çıkan kilise kalıntılarının yanı sıra, surlar içerisinde 700 yıllık bir tuvalet buldu.

Yıldırım, konut ve yaşam birimlerinin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Korykos'un tarihi geçmişinin Helenistik Dönem'e kadar uzandığını ifade etti. Roma ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdüren antik kent, Arap istilaları sırasında savunma yapılarının yoğunlaşmasıyla dikkat çekiyor. 8. yüzyılda burada inşa edilen bir kalenin izlerine ulaşan ekip, bölgedeki yaşam izlerini araştırmaya devam ediyor.

Yıldırım, konut sayısının artmasıyla gelecekte nüfus tahminleri yapacaklarını ve surlarla ilgili çalışmalarının da sürdüğünü dile getirdi. Bu yıl, sur dibinde açığa çıkardıkları mekanın Orta Çağ'a ait bir tuvalet olduğunu belirten Yıldırım, Korykos'un yaklaşık 2 bin 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Kalenin ilk inşa evresi ise bin yıl öncesine dayanıyor.