Yönetmen Shawky, 12. Boğaziçi Film Festivali'nde! "Filmi tamamladığınızda bambaşka bir insan oluyorsunuz"

Bu yıl 12.si düzenlenen Boğaziçi Film Festivali'nin "Boshporus Talks" programına Mısırlı yönetmen Abu Bakr Shawky konuk oldu. Mısır'ın Oscar adayı olarak seçilen filmle ilgili de açıklamalarda bulunan Shawky, gösterdikleri başarının Mısır'daki yansımalarına da değindi.

Haberin Eklenme Tarihi: 20.10.2024 10:14:00 - Güncelleme Tarihi: 20.10.2024 10:14:00
ABONE OL

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 12. Boğaziçi Film Festivali kapsamında "Boshporus Talks" programına, Mısır asıllı yönetmen Abu Bakr Shawky konuk oldu. Atlas 1948 Sineması'nda gerçekleştirilen programda, Shawky'nin "Hesap Günü" (Yomeddine) filmi izleyiciyle buluştu. Shawky, film gösteriminin ardından gerçekleştirilen söyleşide tecrübelerini paylaştı.

"Hesap Günü" filmiyle Cannes'da "Francois Calais Ödülü"nü kazanan Shawky, filmin çıkış noktasının, 2007-2008 yıllarında çektiği bir belgesel olduğunu, daha sonra o dönemden biriktirdiği hikayeleri uzun metraj bir filmde işlemeye karar verdiğini söyledi.

"CANNES'A GİTMEK ÇOK BÜYÜK BİR OLAYDI BİZİM İÇİN"

Bağımsız filmlerin yapım sürecinin çok uzun olduğunu belirten Shawky, "Filmi, kendi tutkunuz ve arzunuzla yapmanız gerekiyor. Fon bulması, çekilmesi ve post prodüksiyonu yıllar sürüyor. Çok iyi bir fikir diyebilirsiniz ancak onun geliştirilmesi aylar sürüyor. Benim izlemek istediğim filmler bağımsız filmler oluyor. Çünkü arkasında gerçek tutkuyu görebiliyorsunuz. Cannes'a gitmek çok büyük bir olaydı ve çok ilginç bir süreçti benim için. Cannes gerçekten çok büyük bir festival. Küçük bir filmle gitmek de çok keyifliydi. Biz bu filmi yaparken hiçbir şeyimiz yoktu. Prodüksiyon şirketimiz benim evimdi. Herkes orada yaşıyordu. Bütün vaktimizi orada geçiriyorduk." ifadelerini kullandı.

"EN ÇOK GİŞE BAŞARISI GÖSTEREN BİZİM FİLMİMİZDİ"

Abu Bakr Shawky, Mısır'ın Oscar adayı olarak seçilen filmin Mısır'daki yankılarına şu şekilde değindi: "Şaşırtıcı şekilde ilgiyle karşılandı. Bağımsız filmlere destek veriyorlar. Filmimiz 3-4 ay boyunca sinema salonlarındaydı. Bağımsız sinema alanında en çok gişe başarısı gösteren, bizim filmimizdi."

"FİLMİ TAMAMLADIĞINIZDA BAMBAŞKA BİR İNSAN OLURSUNUZ"

Her yönetmenin 'daha iyi yapsaydım' dediği şeyler olduğunu dile getiren Shawky, "Sinemacılarla her konuştuğumda aynı şey söylenir. Film yapmanın doğasında vardır. Her zaman geriye dönüp baktığınızda bazı şeyleri farklı yapmak istersiniz. Film yapmak çok uzun sürüyor. Filmi tamamladığınızda bambaşka bir insan oluyorsunuz. Başka gözle bakacak hale geliyorsunuz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle hayata geçirilen 12. Boğaziçi Film Festivali Türk Medya'nın ana medya sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.