Medeniyetimize ışık tutan 3 arkeopark

Zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dünyanın en önemli arkeolojik bölgelerinden biri olan Anadolu coğrafyası günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Dolayısıyla bu kadim topraklarda yer alan arkeoparklar ziyaretçilere antik çağların izlerini sürme ve geçmiş medeniyetleri yakından tanıma fırsatı sunuyor. İşte medeniyetimize ışık tutan 5 arkeopark…

Haberin Eklenme Tarihi: 23.07.2024 11:27:00 - Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 11:27:00
ABONE OL

Aktopraklık Höyük Arkeoparkı

Neolitik ve Kalkolitik dönemlere ait yerleşim kalıntılarını içeren Aktopraklık Höyük Arkeoparkı, Avrupa'nın en büyük tarih öncesi parkı olarak değerlendirilmektedir. Önemli bir arkeolojik alan ve açık hava müzesi olan Aktopraklık Höyük Arkeoparkı, günümüzden yaklaşık 8 bin 500 yıl öncesinin yaşam tarzını aktarıyor.

Avrupa'nın ilk açıkhava müzelerinden biri olma niteliğini taşıyan Aktopraklık Höyük Arkeoparkı, arkeolojik çalışmalar ve kazılar sayesinde, bu bölgede yaşamış olan insanların kültürel ve ekonomik yapıları hakkında değerli bilgiler sunuyor.

Apollon Klaros Kutsal Alanı

İzmir İli, Menderes İlçesi sınırlarında yer alan Apollon Klaros Kutsal Alanı, Türkiye'nin ilk arkeoparkı olarak biliniyor. Dünyanın en eski bilicilik (kehanet) merkezi olarak öne çıkan Apollon Klaros Kutsal Alanı, yaklaşık 8 metre yüksekliğindeki Apollon, Artemis ve Leto heykellerine ev sahipliği yapıyor.

Bugün ise özellikle 2001'den bu yana sürdürülen kazılar sonucu, tapınak ve çevresindeki alanın büyük bir kısmı ortaya çıkarılmış ve bu bölgede çeşitli heykeller, yazıtlar ve diğer arkeolojik buluntular bulunmuştur.

Lyrboton Kome Antik Kenti

Antalya'nın Kepez ilçesi yakınlarında yer alan Lyrboton Kome Antik Kenti, Helenistik Çağ'dan Ortaçağ'a kadar varlığını sürdürmüş bir bölgedir. Özellikle Roma dönemine ait kalıntılarıyla dikkat çeken Lyrboton Kome Antik Kenti, Perge'de bulunan bir yazıta göre "Elaibaris" (zeytin çiftliği) olarak da bilinir. Zira Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim yeri olarak bilinen Lyrboton Kome, zeytinyağı üretimi ve ticareti ile tanınır.