Felçli hastalar için geliştirdi! Meğer ninesi de...
İskenderun Teknik Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olan Vedat Yeğin, kısmi felçli hastaların fizik tedavisine katkı sağlaması amacıyla yeni bir sistem geliştirdi.
Haberin Eklenme Tarihi: 10.11.2024 15:53:00 - Güncelleme Tarihi: 10.11.2024 15:53:00İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Vedat Yeğin, kısmi felçli hastaların fizik tedavisine katkı sağlaması amacıyla taşınabilir el dış iskeleti geliştirdi.
Yeğin, 2019'da şeker ve tansiyon rahatsızlığı nedeniyle kısmi felç yaşayan ninesi Saliha Koç'un rahatsızlığından esinlenerek çalışma yapmaya karar verdi.
Vedat Yeğin, 3 yıllık çalışmanın ardından geliştirdiği el dış iskeletinin hafif ve taşınabilir olduğunu söyledi.
Geliştirdikleri cihazın diğerlerinden farkının günlük hayatta sürekli kullanılabilirliği olduğunu belirten Yeğin, şöyle konuştu:
"Araştırmalar yaparken laboratuvar ortamında, fizik tedavi merkezlerinde kullanılan, yani günde 1-2 saat kullanılabilecek cihazlar geliştirildiğini gördük. Amacımız, insanların günlük yaşamlarında sürekli kullanabilecekleri bir cihaz tasarlamaktı. Bu şekilde fizik tedavilerinin de iyi bir şekilde ilerlemesini sağlamaktı. Biz bu cihazla fizik tedaviyi her gün kendi evinde yapabilecekleri bir sistem yapmaya çalıştık."
"ANLIK KAYIT ALINABİLİYOR"
Yeğin, geliştirdikleri cihazı arayüz yazılımıyla da desteklediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Bir aplikasyonumuz var, arayüz sayesinde doktor kendi sistemine girip, cihazın ne kadar çalıştığını ve hastayla ne kadar iletişim halinde olduğunu anlık bir şekilde görebiliyor. Hasta cihazı ilk kullanmaya başladığında elini kullanamıyor, cihaz destekli yapıyor. O zaman cihaz üzerinden çekilen akım değerlerinin yüksek olduğunu anlıyor ve yazılım bize bir grafik oluşturuyor. Hasta elini kullanmaya başladığında akım değerlerinin düştüğünü ve bu şekilde aslında hastanın iyileştiğini gösteren bir sistem görebiliyoruz. Derece senyörleriyle parmakların ne kadar açılıp kapatabildiğini anlık bir şekilde kayıt altına alabiliyoruz."