Trakya Üniversitesi'nden sevindiren haber! Yanık yaralarında kullanılabilecek yara örtüsü geliştirdiler
Trakya Üniversitesinde (TÜ), yaraların iyileşmesine katkı sağlayan, nanofiber tabanlı olması sayesinde mikroorganizmaların yaraya temasını engelleyen antimikrobiyal yara örtüsü geliştirildi.
Haberin Eklenme Tarihi: 3.11.2024 10:38:00 - Güncelleme Tarihi: 3.11.2024 10:38:00Trakya Üniversitesi'nde devlet desteğiyle gerekli ekipmanları temin eden çalışma ekibi, araştırma ve inceleme çalışmalarının ardından kabuklu deniz canlılarından elde edilen kitosan maddesi ve geliştirdikleri formülasyonu kullanarak nanofiber yara örtüsü üretmeyi başardı.
ŞEKER HASTALARI İÇİN GELİŞTİRİLDİ
Trakya Üniversitesi'ndeki ekip tarafından ortaya çıkarılan yara örtüsü; özellikle yatalak şeker hastaları ve yanık yaralarında kullanılması amacıyla geliştirildi. Örtünün, muadillerine göre hastalara farklı avantajlar sağladığı söyleniyor.
Elektro çekim yöntemiyle elde edilen yara örtüsü, yapısına ilaç katılmasını ve nanogözenekleri sayesinde yaranın hava almasını sağlıyor. Koku sorununu ortadan kaldıran antimikrobiyal özellikli yara örtüsü, çıkarılırken yara dokusuna herhangi bir zarar vermiyor.
"VÜCUDA UYUMLU YAPILARDIR"
Doç. Dr. Gökhan Açık; yaranın üstünü kapatan, belli bir noktaya kadar dışarıyla bağlantısını kesen ve yaranın iyileşmesine olanak sağlayan malzemelerin yara örtüsü olarak tanımlandığını belirtti. Açık, geliştirilen örtünün üretim sürecini şu şekilde anlattı: "Biz kendi tasarımımızda polimerlerden yola çıkarak bu örtüyü yapıyoruz. Nanofiber yapılı bu örtüde aslında ipliksi bir kumaş elde ediyoruz. Bu polimerler biyobozunur yani belli bir süre sonra ortadan kaybolan, vücuda uyumlu yapılardır." dedi.
Gökhan Açık, geliştirilen yara örtüsünün nano gözenekli olduğu için yaranın hava almasını sağladığını, aynı zamanda yarayı dış etkenlerden koruduğunu ifade etti.