100 yaş üstü bireylerin 8 ortak özelliği! Uzun ve sağlıklı yaşamın karakterle ilgili olduğu ortaya çıktı

Uzun ve sağlıklı bir yaşam, sadece genetik faktörlere değil, aynı zamanda bireylerin karakter özelliklerine de bağlıdır. Son araştırmalar, 100 yaşını aşan bireylerin sahip olduğu bazı ortak özellikleri ortaya koymuştur. 100 yaş üstü bireylerin yaşamlarına dair bu ortak özellikler, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmenin ipuçlarını sunmaktadır. Bu özellikleri hayatınıza entegre ederek, daha sağlıklı bir yaşam yolunda önemli adımlar atabilirsiniz.

Haberin Eklenme Tarihi: 24.10.2024 13:05:00 - Güncelleme Tarihi: 24.10.2024 13:05:00
ABONE OL

Günümüzde, 100 yaşına basan bireylerin sayısı giderek artıyor. Bu uzun yaşamın sırlarını çözmek, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek isteyenler için büyük önem taşıyor. Araştırmalar, 100 yaş üstü bireylerin sadece genetik değil, aynı zamanda karakter özellikleriyle de uzun ömürlerini şekillendirdiğini gösteriyor. İşte 100 Yaş üstü bireylerin 8 ortak özelliği...

100 YAŞ ÜSTÜ BİREYLERİN 8 ORTAK ÖZELLİĞİ

Uzmanlar bazı karakteristik özelliklerin ve psikolojik faktörlerin uzun yaşamaya etki ettiğini düşünüyor.

100 yaşını geçen kişileri yıllardır gözlemleyen Madrid Üniversitesi'nden akademisyen Maria Dolores Merino'nun son çalışmalarında, uzun bir hayat süren kimselerin ortak özelliklerini sekiz kategoride topladı.

1. Zindelik ve yaşama gücü

100 yaşını geçen bireylerde görülen en belirgin özelliklerden biri, zindelikleridir. Canlı ve enerjik hissetme isteği, önemli bir psikolojik faktördür.

Araştırmacı Maria Dolores Merino, "Görüşme yaptığımız 100 yaş üstü kişiler, hayata devam etmek için güçlü bir arzuya sahipti" diyor. "Onlarla konuştuğunuzda, 100 yaşını devirdiklerini asla tahmin etmezsiniz. Genel olarak çok daha genç birinin kişiliğini sergiliyorlar."

ABD'nin Boston kentinde, 100 yaş üstü bireyleri inceleyen bir projenin yürütücüsü Stacy Andersen'in gözlemi de bu doğrultudadır: "Bu kişilerin çoğu, yaşamaktan keyif aldıklarını söylüyor. Bu gerçekten harika bir şey."

2. Etkileşim İsteği

Araştırmalar, 100 yaşını geçen bireylerin genellikle sosyalleşmeye oldukça istekli olduğunu gösteriyor. Maria Dolores Merino, "Bu kişiler, aileleri ve arkadaşlarıyla yakın ilişkiler kuruyor. Elden geldiğince başkalarına yardım etmeye çalışıyorlar ve sevildiklerini hissetmeleri çok önemli" diyor.

Stacy Andersen de yaptığı çalışmada, 100 yaş üstündeki bireylerin "dışa dönük" ve yeni insanlarla tanışmaya açık olduklarını gözlemlemiş. "Ne yazık ki, 100 yaşında olmanın bir olumsuz yanı, birçok tanıdığınızın artık hayatta olmaması. Bu nedenle yeni insanlarla tanışmaya açık olmak son derece kritik."

3. Özveri ve Amaç Edinmek

100 yaşını aşan bireylerde görülen bir diğer yaygın özellik ise özveridir. Merino, "Bu kişiler genellikle sorumluluk sahibi ve çalışkan. Hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla çabalıyorlar" diyor.

Andersen, 100 yaşını geçen kişilerin çocuklarını da incelemiş ve genellikle ailelerinin izinden gittiklerini gözlemlemiş.

4. Dayanıklılık

Dayanıklılık ve zorluklarla başa çıkma isteği, uzun yaşamın "sırları" arasında öne çıkıyor. Zorluklar karşısında dayanıklı olmak ve onlardan ders almak, uzun bir hayatla doğru ortantıda olabiliyor.

Merino, "Bu çok önemli çünkü sıkıntılarla yüzleşip ilerlemenizi sağlıyor. Psikolojik olarak zarar görmenizin önüne geçiyor" diyor. Elbette bu kişiler hiç üzülmüyor demek değil, ancak güçlüklerle yüzleşip "yola devam etmek" ortak bir özellik.

5. Yaşamın Kontrolünü Elde Tutmak

100 yaşını aşan bireylerin genellikle kendi kararlarını alabilmeleri ve yaşamları üzerinde kontrol sahibi olmaları bir diğer özellik olarak karşımıza çıkıyor. Merino "Genellikle bağımsızlar ve hayatlarını kendi istedikleri doğrultuda yönlendirmeyi başarıyorlar" diyor.

"Farklı fırsatlar yaratmak ve hangisinin doğru seçim olduğuna karar vermek", bu kişilerin belirgin özellikleri arasında yer alıyor.

6. Entelektüel Motivasyon

Aktif bir zihin, merak, öğrenme isteği ve kendi kendini eğitme, 100 yaşını geçen bireylerde sıkça gözlemlenen özelliklerdendir. Araştırmalara katılan kişiler, dünyadaki gelişmelere ilgi duyuyor ve kendileri için yeni bilgiler edinmeye hevesliler.

Merino, "Çoğu kişi, sosyal sınıflarından bağımsız olarak iyi birer kitap okuru ve kendi kitaplıklarına sahip" diyor.

7. Olumlu Olmak

Andersen'e göre, 100 yaşını aşanlar bariz bir şekilde daha pozitif bir bakış açısına sahipler. "100 yaşında birinden 'Keşke hayatta olmasaydım' sözünü neredeyse hiç duymuyorsunuz.

Merino'nun çalışmasına göre, uzun bir ömür yaşayanlar "mutluluk" anlamında değil, "küçük şeylerle eğlenebilme" anlamında olumlu bir tutum sergiliyorlar.

8. Kavrayış ve İdrak

Uzun yaşayan bireylerde gözlemlenen bir diğer ortak özellik, kavrayış gücüdür. Merino'ya göre, bu kişilerde düşünme, gerekçelendirme ve sorun çözme gibi bilişsel yetenekler ön plana çıkıyor.

"Birçok davranışları, onları zeka ve kavrayış özelliklerine yönlendiriyor. Kendi kendine öğrenme yetenekleri, özel eğitim almadıkları konularda bile korkmamaları ve öğrenmeye olan sevgileri dikkat çekiyor. İyi bir hafızaları var ve hızlı öğreniyorlar."