Açık büfede en çok zehirleyen ürünler! Tatiliniz zehir olmasın

Tatilde otellerin açık büfeleri güzel görünse de zehirlenmelere ve ishale sebep olabiliyor. Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatma Özenç Turşak, açık büfede zehirli ürünler nasıl anlaşılır sorusunu yanıtladı ve ishalle ilgili merak edilen konuları açıkladı. İşte sağlıklı tatil için en önemli noktalar…

Haberin Eklenme Tarihi: 8.08.2024 11:35:00 - Güncelleme Tarihi: 8.08.2024 11:35:00
ABONE OL

Tatilde açık büfelerde sunulan bayat gıdalar zehirleyebiliyor ya da ishal yapabiliyor. Çünkü her oteldeki ürün taze değil. Peki, zehirli ürünler ya da bayat ürünler nasıl anlaşılır?

Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatma Özenç Turşak, tatilde özellikle dondurma, süt ürünleri, yeşillikler ve et ürünlerine karşı uyardı.

TATİLDE EN ÇOK ZEHİRLEYEN ÜRÜNLER

Bayat yumurta nasıl anlaşılır?

Yumurtanın 4 santigrat derecenin altında muhafaza edilmesi çok önemli. Aksi halde yumurtada mikroorganizmaların üreme olasılığı artar. Kabuğundaki salmonella varlığı, yumurtaya geçebilir. Görünüşünün kirli ve üzerinde küçük de olsa çatlak olmamasına da dikkat edin.

Süt ve süt ürünlerindeki brusella

Tazelik süt ve süt ürünlerinde daha kolay anlaşılabilir. Çünkü süt ve süt ürünler tazeliğini kaybettiğinde ekşi bir koku yayar. Süt ve süt ürünlerinin satıldığı yerin ısısının 4 santigrat derecenin altında olmasına özen gösterilmeli. Aksi halde brusella veya salmonella gibi çeşitli mikroorganizmalar üreyebilir.

Eksi 18 derece değilse...

Üzerinde buz taneleri olan ürünleri almayın. Bu ürünün çözülüp tekrar dondurulduğunu gösteriyor ki birçok mikroorganizmanın üremesi ile karşılaşılmış olunabilir. Dondurulmuş gıda reyonundan satın alacağınız ürünlerin -18 santigrat derecede muhafaza edildiğine özen gösterin.

Dondurma önceden erimiş mi?

Paketlenmiş hazır dondurmalarda paketin dışında buz tanecikleri varsa bu, dondurmanın daha önceden eridiğinin ve bakteriyel üremeye açık hale geldiğinin göstergesidir.

Bayat balık kuyruğundan belli olur

Balık çok çabuk bozulma eğilimine sahip bir besin. Karnına parmağınızı bastırın. Eski formuna dönmüyorsa bayattır. Cildi gergin ve parlak, gözleri de canlı olmalı. Buğulu ve içe dönük gözlerden kaçının. Kafasından tutunca kuyruğu aşağı doğru değil, tavada durduğu gibi dimdik durmalı. Solungaçları pembe ve solungaç kapakları kapalı olmalı. Aksi halde bayat balık kötü sonuçlar doğurabilir.

Rengi değişen kırmızı et

Parçalara bölünmüş halde belirli kaplarda satılan etler, fazla sulu ve kanlı, aşırı yumuşamış, ezilmiş, renk değiştirmiş, doğal rengi dışında yeşil, sarı gibi renk değişimlerine sahipse; bu, etin taze olmadığını gösterir. Bu tür ürünleri satın almayın.

Taze tavuk diri olur

Tavuk ürünleri çok kısa sürede bakteri ürettiğinden bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle ürünü alırken renginin normal, diri görünümlü olması, kendine has kokusunun haricinde şüpheye düşürecek bir koku bulunmaması ve göğsüne bastırdığımızda esnek olup eski şeklini alması, sulu ve gevşek bir görüntüye sahip olmamasına dikkat etmeli.

Yeşillikler Sararmasın

Diri görüntüsünden uzak, solgun hatta sararmaya yüz tutmuş yeşilliklerin besin değeri çok önemli ölçüde kaybolur ve bu besinler tazeliğini kaybederek bozulur.

Kahverengi Karnabahar

Karnabaharın üzerindeki kahverengi lekeler ve brokolinin sararmaya başlamış olması taze olmadığına işaret eder.

Gıda zehirlenmesi nasıl başlar?

Yaz aylarında karın ağrısı ve ishalin en önemli nedeni, artan sıcaklıklara ve besinlerdeki bakteriyel aşırı çoğalmaya bağlı gıda zehirlenmesidir.

Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur?

Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.

Gıda zehirlenmesi olduğunu nasıl anlarız?

İshal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı, vücut sıcaklığı artışı gibi belirtiler gıda zehirlenmesine işaret etmektedir.

Yaz ishalinden korunmak için ne yapılmalı?