Canan Karatay, İbn-i Sina'dan alıntılayarak şifasını önerdi! Bağırsak sağlığına kabızlığa doğal reçete

Hava soğudu, hasta olmak istemeyenler turşu ve turşu suyu tüketmeye başladı. İçeriğiyle doğal antibiyotik olarak kabul edilen turşulara, kış aylarının gelmesiyle rağbet artmaya başladı. Sağlığını doğal yollarla korumak isteyenler turşu ve turşu suyu tüketimini artırdı. Salatalık, acur, lahana deyince ilk akla gelenler olsa da neredeyse tüm sebze ve meyvelerden de turşu yapılabiliyor. Peki, Prof. Dr. Canan Karatay turşunun ve turşu suyunun faydaları hakkında ne söylüyor? Canan Karatay, İbn-i Sina'dan alıntılayarak neler dedi? Karatay'ın şifa deposu turşu salatası tarifi nedir? İşte, hastalıklardan koruyan bağışıklığı güçlendiren bağırsak sağlığına ve kabızlığa iyi gelen şifa kaynağı besin hakkında Canan Karatay'dan dikkat çeken açıklamalar...

Haberin Eklenme Tarihi: 30.11.2024 16:11:00 - Güncelleme Tarihi: 30.11.2024 16:11:00
ABONE OL

Havanın soğumasıyla birlikte şifa deposu turşuya olan rağbet arttı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler turşu tüketmeye başladı.

Kış aylarında hasta olmak istemeyenler ya da bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler besinlerin doğal gücünden faydalanıyor. Özellikle de sağlığına önem verenler doğal antibiyotik olarak kabul edilen turşulara yöneliyor. Tüketenler için tam bir şifa deposu olan turşuyu yüz yıllar öncesinden İbn-i Sina günümüzden de Canan Karatay öneriyor.

Prof. Dr. Canan Karatay, kış mevsiminin sevilen ikilisi turşu ve bakliyat üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Hangi besinlerin bağışıklık için gerekli olduğunu belirten Canan Karatay, İbn-i Sina'dan alıntı yaparak bakın neyin önemine vurgu yaptı.

Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan ve Türk halkının da severek tükettiği turşu ve turşu suyu doğal antibiyotik olarak öne çıkan besinlerden. Prof. Dr. Canan Karatay, kış sebzelerinden doğal turşu hazırlayarak tüketmenin önemine vurgu yaptı.

Karnabahar, pancar, kereviz, lahana, soğan ve sarımsak turşularının sağlıklı bakterileri çoğaltacağını belirten Canan Karatay, bakliyatların yanında turşu tüketmenin faydalı olduğuna değindi.

Bakliyat ve turşunun aslında dengeli besinler olduğunu belirten Canan Karatay, "Bakliyatların hazmedilmesi zordur. Tükettikten sonra gaz veya midede şişkinliğe neden olabilir. Fermente yiyecekler ise bu hazmı kolaylaştırır. Bu sayede bağırsaklarımız rahat eder ve gaz problemlerinden kurtulmuş oluruz." açıklamasında bulundu.

Doğal olmayan ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Canan Karatay, sağlığımızı güvende ve güçlü tutmak için ilaca ihtiyacımız olmadığını ve alkali besinler sayesinde vücudun korunacağını söyledi. "Mümkün olduğunca canlı bakterilerin olduğu turşu ve bakliyat gibi besinleri tüketmeye çalışın." dedi.

Canan Karatay, turşu suyu tüketiminin probiyotik etkilerine de değindi. Turşu suyunun bağırsakları faydalı bir şekilde çalıştıracağını belirtti. "Esas olan bağırsak sağlığını iyileştirmek. Kolesterolü olduğunu söyleyen bir hastama bile öncelikli olarak bağırsaklarını çalıştırması gerektiğini söyledim" örneğini veren Canan Karatay, bağırsakların çalışmasının gıdaların iyi bir şekilde hazmedilmesini de beraberinde getirdiğini belirtiyor. Karatay, düzenli bağırsak hareketlerinin uyku problemlerine bile iyi geldiğini söylüyor.

Canan Karatay, gelişen kabızlık sorununun az su tüketimi, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum eksikliği ile ilişkili olduğunu söyledi.

Kabızlık problemi yaşayan bireylerin bağırsak sağlığına önem vermesi gerektiğine vurgu yapan Canan Karatay, turşu, turşu suyu ve bakliyatların tüketilecek en faydalı besinlerden olduğunu belirtti.

Canan Karatay yaptığı bir açıklamada İbn-i Sina'nın görüşlerine de yer verdi:

"İbn-i Sina diyor ki, insan bağırsakları yaklaşık 12 metredir. Tükettiğiniz yemek 12 saat sonra bağırsaklara ulaşır. Bunun öncesinde sık sık yemek yeseniz de, bir işe yaramaz. Eğer kuş olsaydınız sık sık yemek yerdiniz, çünkü kuşların bağırsakları çok kısadır"

Turşu suyunun sağlık üzerindeki faydalarına dikkat çeken Canan Karatay, turşu ve suyunun sırrını da açıkladı. Karatay turşu salatası tarifi vermeyi de ihmal etmedi.

CANAN KARATAY'DAN TURŞU SALATASI TARİFİ

Canan Karatay, "Turşu gerçekten çok önemli, doğal antibiyotik. Çok tuzlu denilerek uzun süre yasaklandı. Turşu kış sebzeleri, yeşil domatesle de yapılır. Turşu ve turşu suyu sağlık bahşeden önemli besinlerdir ve evde doğal şartlarda yapılacak. Doğal fermantasyona girmiş olan her şey hastalık yapmaz. Doğal fermente olduğu zaman probiyotik ve probiyotik canlı bakteri demek" dedi.

Karatay turşu ve turşu suyunun faydalarını açıkladı. Karatay, turşunun içinde olması gereken sebzeleri sıralayarak turşu salatası tarifi verdi. İşte Canan Karatay'dan şifa dolu turşu salatası tarifi...

"Ayrıca sebzenin kendisi; karnıbahar, pancar, lahana, kereviz, soğan ve sarımsak olabilir, bunların hepsi kış sebzeleridir. Bunu turşu haline getirdiğimiz de gerçek fermantasyon olacak. Yani en aşağı 3 ila 6 ay mutlaka geçecek. Lahana turşusu çok önemli. Salata olarak yapılabilir. Turşusunun salatası da yapılır, suyu da içilir. Lahana ve soğan salatası tuzla ovularak üstüne limon sıkıp isterseniz zeytinyağı ya da doğal bir sirke eklenebilir. Virüs, bakterileri, toksinleri, parazitleri, bitleri öldürür"