Karın gurultusunu nasıl geçirebilirsiniz?
Kış ayında beslenmemizde olan değişikliklerden dolayı çoğu zaman midemizde rahatsız edici bir ses olarak karın gurultuları olabiliyor. Midemizden neden ses gelir? Karın gurultusu için neler yapılabilir? Detaylar haberimizde...
Haberin Eklenme Tarihi: 28.11.2024 14:38:00 - Güncelleme Tarihi: 28.11.2024 14:38:00Kışın değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor. Bu durumda vücut küçük hastalıklara karşı savunmasız kalır ve sindirim sistemi de rahatsız olmaya başlar. Tüm bunlar midede şiddetli ağrıya yol açar. Bu soğuk aylarda kişinin bağırsak sağlığının bozulabileceği bilmemiz gerekebilir.
MİDEDEN NEDEN SES GELİR?
Mide ve bağırsak duvarları, yiyecek veya sıvıları ileriye doğru itmek için kasılıp gevşedikleri sırada gürleyen sesler çıkabilir. Borborygmi, ayrıca bağırsak sesleri olarak da adlandırılabilir. Bir kişinin karnı; açlık, hazımsızlık, gaz birikmesi ve hatta sinirlilik gibi bir dizi farklı durumdan dolayı ses çıkarabilir.
Sindirilmemiş yiyecekler parçalanmaya başladığında veya hava yutulduğunda sindirim sisteminizde gaz birikir.
KIŞ AYLARINDA MİDE VE BAĞIRSAK PROBLEMLERİ ARTIYOR
Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Vücudunuzun her yerinde sıcaklığı algılayan termoreseptörler vardır. Bunlar sıcaklıktaki değişiklikleri algılayabilen sinir hücreleridir.
C vitamininden zengin, tatlı patates, balkabağı, havuç, pancar, şalgam, çemen otu ve yaban havucu gibi sebzeler bağışıklık sistemimizin hayatta kalması için özellikle kışın tüketilmelidir.
Bu yeşil meyveler bağırsak hareketlerini ve sindirimi düzenleyen liflerle doludur. Özellikle kahvaltıda mide sıvılarının uyarılmasını azaltmak için soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
MİDE GURULDAMAMASI İÇİN NE YAPMALI?
Gaz, karın guruldamasının yaygın görülen nedenlerinden biridir. Kişiler, yemek yemeden önce birkaç derin nefes alabilir ve gıdaları daha uzun süre çiğneyebilir.
Bu sayede yutulan hava miktarı ve karın guruldaması azaltılabilir. Yemek yerken konuşmak da hava yutmaya sebep olabilir.