Sıcak çarpmasına dikkat! İlk belirti krampla başlıyor
Türkiye genelinde sıcak hava hastanelik edebiliyor. İstanbul'da gece boyunca etkili olan sıcak hava ve yüksek nem oranı birçok insanı uyutmadı. Uzmanlar, sıcak çarpmasına karşı uyarıyor. İşte sıcak çarpmasına karşı alınması gereken önlemler…
Haberin Eklenme Tarihi: 12.08.2024 13:33:00 - Güncelleme Tarihi: 12.08.2024 13:33:00Yaz aylarının en büyük tehlikesi sıcak çarpması. Vücudun aşırı ısınmasına sebep olan sıcak çarpması beyni dahi etkiliyor. Bu yüzden uzun süre güneşe maruz kalma durumunda vücut mutlaka bir belirti veriyor.
Sıcak çarpması belirtilerinde yapılması gerekenleri sizler için derledik.
SICAK ÇARPMASI BELİRTİLERİ
Sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalığa neden olabilir.
Sıcak çarpmasının, ana bulgusu 40 derece üzerindeki yüksek vücut ısısı olup, bulantı, kusma, baş ağrısı, çarpıntı, bilinç bozukluğu, konuşmada bozukluk, sinirlilik, davranış değişikliği, nöbet gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Aşırı sıcaklar, mevcut kronik hastalıkların kontrolünü zorlaştırarak ağırlaşmasına, dolayısıyla hastane başvurularının artmasına, hatta ölüme neden olabilir.
Bu havalardan en çok etkilenen gruplar 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişilerdir.
SICAK ÇARPMASINDA İLK MÜDAHALE NASIL OLMALI?
Sahada görev yapan kişinin giysileri çıkartılmalı, rahatlatılmalı
Vücut yüzeyine soğuk su veya buz uygulanabilir
Kısa sürede sıvı desteği sağlanmalı
Hasta, yönetimin fiziksel soğutmayı içermesi gereken bir acil servise derhal ulaştırılmalıdır.
Buzlu suya daldırma en faydalıdır, ancak mümkün değilse, cilde buz paketleri uygulanmalıdır.
Terapi ayrıca oda sıcaklığındaki sıvılarla damardan sıvı takviyesi, kan tuzlarinin düzeltilmesini ve titiz kardiyovasküler izleme ve desteği içermelidir.