Tat algısını değiştiren gıda "Çin tuzu" yasaklandı
Pakistan'da "Çin tuzu" olarak bilinen Monosodyum Glutamat sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Bu madde, Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunuyordu. Monosodyum glutamat, umami tat reseptörlerini etkilediğinden yeme duygusunu arttırıyor yedikçe yediriyor detaylar haberimizde
Haberin Eklenme Tarihi: 11.10.2024 15:12:00 - Güncelleme Tarihi: 11.10.2024 15:12:00Mono Sodyum Glutamat yedikçe daha fazla yememize de neden olan fastfood ürünlerinin temel katkı maddesi olan monosodyum glutamat, beyindeki tat algımızı değiştirerek, bu algılanan tada bağımlılık yapmasıyla bilinen bir katkı maddesidir.
En önemli özelliği yediğimiz paketli gıdaları, fastfood ürünlerini daha lezzetli hale getirerek hem daha sık tüketme hem daha fazla yedirme isteğidir.MONOSODYUM GLUTAMAT HANGİ GIDALARDA VAR?
Mono Sodyum Glutamat hangi besin maddelerinde bulunur;Konserveler, Hazır Çorbalar, Et ve Tavuk suyu tabletleri, Donmuş Hazır Gıdalar, Aromalı Patates Cipsleri, İşlenmiş Et Ürünleri, Salam, Sosis vb. Hazır meyve suları, dondurmalar ve de renkli yoğurtlara katılmaktadır.
MONOSODYUM GLUTAMAT'IN ZARARLARI NELERDİR?
Monosodyum glutamat zararları arasında en bilinen yüksek tansiyona sebebiyet vermesidir. Ayrıca kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir. Bazı çalışmalar, MSG tuzu 'nun obezite, diyabet ve insülin direnci gibi metabolik bozukluklarla da ilişkili olabileceğini göstermektedir.
MONOSODYUM GLUTAMAT BEYNE NASIL ETKİ EDER?
Monosodyum glutamat, umami tat reseptörlerini etkilediğinde beyine "Bu gıdada protein var" bilgisi iletilmiş olur. Bir gıda ürününe MSG eklenmesiyle oluşturulan yanılsama, daha az protein konulmasına rağmen daha fazla protein var algısı yaratır.
ÇİN TUZU HANGİ ÜLKELERDE YASAKTIR?
Pakistan'da "Çin tuzu" olarak bilinen Monosodyum Glutamat sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Bu madde, Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Pakistan'daki Yüksek Mahkeme, Çin tuzunun kullanımını, ithalatını ve ihracatını, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasakladı.