0530 708 54 54
0530 708 54 54
06 Mayıs 2021 Perşembe 08:30:00 - Güncelleme:06 Mayıs 2021 Perşembe 08:30:00

İdrar yolu enfeksiyonları menopoz belirtisi olabilir

Kadının regl döngüsünün son bulduğu ve gebe kalamadığı menopoz döneminin birçok belirtiyle kendini gösterdiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, "Menopoz dönemi öncesi ve sonrası dâhil olmak üzere 3-5 yıl kadar süren bir süreç. Bu süreç sıcak basması, adet dönemi düzensizlikleri gibi bilinen belirtilerin yanında idrar yolu enfeksiyonu gibi daha az bilinen şikâyetlerle de kendini gösteriyor" dedi.

"Bir kadın menopoza gireceğini vücudunda oluşan belirtilerden yola çıkarak anlayabilir" diyen Prof. Dr. Attar, "Östrojen hormonunun eksikliği idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Vajen ve üretra (dış idrar yolu) bölgesinde kuruluk, idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma görülüyor. Yaşla birlikte mesane hem hacmini hem de elastikiyetini kaybetmeye başlıyor ve sık tuvalete çıkma ihtiyacı da burada başlıyor. Genital duvarların zayıflamasına bağlı olarak üretra incelenebilir ve bu durum nedeniyle bakteriler mesaneye daha kolay erişir. Dolayısıyla kadınların yaşlanmasına bağlı olarak daha sık idrar yolu ve böbrek enfeksiyonları görülür" şeklinde bilgi verdi.

Etiketler : Vajen üretra Prof. Dr. Attar
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX