Olası deprem riskine karşı Kariye Camii'de statik takip! Sensörlerle 7/24 izleniyor

Yayın Tarihi: 20 Ekim 2024 Pazar 14:57:00

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2024 Pazar 14:57:00

700 yılı aşkın tarihiyle İstanbul'un en önemli simgelerinden Kariye Camii olası deprem riskine karşı Yapı Sağlığı İzleme Sistemi'yle anbean takip ediliyor.

İstanbul'da olası deprem riskine karşı hazırlıklar megakentin önemli bir gündemi. Tarihi eserlerin, ibadethanelerin ve müzelerin de olası deprem riskine karşı hazırlanması önemli bir konu olarak öne çıkıyor.

SENSÖRLERLE 7/24 İZLENİYOR

700 yılı aşkın süredir varlığını sürdüren Kariye camii de o eserlerden biri. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait sistemle tarihi camiinin statik durumu olası deprem riskine karşı 7/24 takip ediliyor.

Statik verileri işleniyor, özel sensörlerle kaydediliyor. Elde edilen kayıtlar, Bilim Kurulu'nca değerlendiriliyor.

SİSTEM YAPININ TAMAMINA ENTEGRE

Eşi benzeri olmayan mozaik ve freskleriyle Kariye Camii kentin en önemli simgelerinden olan tarihi cami, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kapsamlı restorasyon sonrası ibadete açılmıştı.

O restorasyonla deprem riskine karşı da güçlendirilen camii, 'Yapı Sağlığı İzleme Sistemi'yle kontrol ediliyor. En küçük titreşim dahi, yerleştirilen cihazlar tarafından not ediliyor. Yapıya entegre edilen sistem, bilgi levhasıyla tanıtılıyor. İbadet için gelenlerin de, turistlerin de ilgisini çekiyor.