0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Haziran 2018 Salı 11:24:00 - Güncelleme:19 Haziran 2018 Salı 11:57:00

Türkiye'den bir Menbiç açıklaması daha: ABD hata üstüne hata yaptı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD hata üstüne hata yaptı. Münbiç ilişkilerimizin düzelmesi adına bir başlangıç. Münbiç modeli, Suriye'nin geleceği için de önemli" dedi.

Türk askerinin Menbiç kırsalına girmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında konuştu:

"Terör örgütü YPG-PKK bölgede terör koridoru oluşturmak istedi. Şimdi yol haritasını uygulama zamanı. Kobani'de Kürtler var ama burayı da PKK/YPG'nin kontrol etmemesi lazım.

ABD hata üstüne hata yaptı. Münbiç ilişkilerimizin düzelmesi adına bir başlangıç. Münbiç modeli, Suriye'nin geleceği için de önemli. Bu Türkiye'nin diplomasi zaferidir."

21'İNDE TÖREN YAPILACAK

Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu F-35 konusunda endişe duymaya gerek olmadığını belirterek, "Hangi kanuna göre yaptırım uyguluyorsun? 21'inde de tören yapılacak" dedi.

ABD Senatosunda yapılan oylamada, "Ulusal Savunma Yetkilendirme  Yasası" olarak bilinen Pentagon bütçesine ilişkin yasa tasarısı onaylandı. 2019 mali yılında Pentagon'a 716 milyar dolarlık bütçe öngören  tasarıya, Temsilciler Meclisinin ardından Senatoda da ezici çoğunlukla onay  verildi.

Tasarının Türkiye ile ilgili bölümünde ise "Ankara'nın Rusya'dan S-400  hava savunma sistemleri almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği" ve  "Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın salıverilmesi gerektiği" iddia edildi. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak  silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği öne sürüldü ve bu adımın  NATO'daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunuldu.

Tasarıda söz konusu gerekçelerden dolayı F-35 savaş uçağı, Patriot  hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra,  H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye'ye satılmasının  bloke edilmesi gerektiğini öngören bir bölüm de yer aldı.

Bu tasarının yasalaşmasından sonra 60 gün içinde Savunma Bakanının,  Dışişleri Bakanına danışarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere dair Kongrenin  ilgili komitelerine kapsamlı bir rapor sunması istendi ve bu rapor tamamlanmadan  Pentagon'un Türkiye'ye Kongrenin onayına tabi herhangi bir dış silah satışına  onay veremeyeceği sınırlaması getirildi.

Tasarının onay için ABD Başkanı Donald Trump'ın masasına gelmeden önce  Konferans Komitesi olarak bilinen ortak bir komisyonda tek yasa tasarısı haline  getirilmesi gerekiyor.

Mayıs ayı sonunda Temsilciler Meclisinde kabul edilen bütçe  tasarısında da benzer şekilde Türkiye ile ilgili olarak S-400 füze savunma  sistemleri ve F-35 savaş uçağı ile ilgili bölümlere yer verilmişti.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX