0530 708 54 54
0530 708 54 54
06 Temmuz 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:06 Temmuz 2018 Cuma 00:00:00

Egzamanın şifası: Kuşotu lapası

Nemli her ortamda rahatça yetişen kuşotundan hazırlanan lapa egzama ve sedefe iyi geliyor. Açık yaraların kapanmasını sağlıyor.

Serçedili ve serçeotu olarak da bilinen kuşotu Anadolu’da yol kenarları, duvar dipleri ve bahçelerde yaygın olarak yetişir. İlkbahardan kış başına kadar aralıksız açan küçük kırmızımsı beyaz renkli çiçekleri yıldız biçimindedir. Yer seçmeyen, nemli olmak koşuluyla her türlü toprakta yetişen kuşotu bol miktarda organik asitler, potasyum tuzlan, fosfor ve C vitamini içerir. Ülkemizde pazar yerlerinde satılan kuşotu, çiğ olarak yenilebilecek kadar lezzetlidir. Bu nedenle salatalara konulur, börek harcına eklenir ya da sebze olarak pişirilir.

AĞRI DİNDİRİCİ ÖZELLİĞİ VAR

Kuşotu bitkisi böbrekleri çalıştırarak idrar çıkışındaki sorunları giderir. Bu bitkinin romatizma ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Kabızlığı önleyici etki olası sağlık sorunlarının önüne geçer. Balgam söktürmeye yardımcıdır. Basura iyi geldiği söylenir. Bunların haricinde farklı deri hastalıklarını da tedavi eder. Mesela, egzama ağrısı çeken ya da sedef hastalığı bulunan kişilerde cildi yumuşatıcı etki gösterir. Vücutta bulunan yaraların iyileşmesini kolaylaştırır. Ciltte bulunan yara ve benzeri derinin tahriş olması durumlarında yaralara iyi gelir. Deri hasarlanmalarında deri üzerine konulan lapa yaraları iyileştirici niteliğe sahiptir.  

ADAÇAYIYLA KARIŞTIRILMALI 

Bağırsakta bulunan gazların giderilmesi konusunda yardımcı olur. Aynı zamanda sakinleştirici özelliği de vardır. Eğer kuşotu bitkisini adaçayıyla birlikte tüketirseniz rahim kanamalarına ve rahim iltihaplarına iyi geldiğini de görürsünüz. Maydanozla birlikte demleyip düzenli içtiğinizde idrar torbası taşlarını geçirir. Ayrıca bu bitkiyi kaynatıp içtiğinizde boğaz yolu enfeksiyonlarınız için bir koruma kalkanı oluşturmuş olursunuz. Nezle, bronşit ve öksürüğe iyi gelir. Kantaronla birlikte kullanıp, dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz. 

Çıbana çare kür

Sedef, egzama ve basur gibi hastalıklar için kurumuş bitkiden 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ocağı kısılarak 15-20 dakika daha ısıtmaya devam edilir. Böylece hazırlanan yoğun kür dıştan uygulanır. Kuşotu ayrıca yara iyileştiricidir. Yara, kesik ve çıbanların tedavisinde kullanılır. Bunun için toplanan taze bitki ezilerek yara lapası hazırlanır. Bu lapa şikayetli yerlere dıştan uygulanır. 

Verem tedavisi için kür

Yer sarmaşığı, kuşotu ve atkuyruğu yaz sürgünü bu üç bitkiden 20 gram eklenerek bir karışım oluşturulur. Oluşan bu karışıma kaynar su eklenir ve 10-15 dakika demlenerek karışım süzülerek içime hazır hale getirilir. Bu karışımı gün içinde iki ya da üç fincan tüketmeniz uygundur. 

TARİFİ

200 gram yeni yıkanmış, taze yaprak ve sapları doğranır ve macun kuvamına gelene kadar sıcak suyla karıştırılır. Elde edilen macun, gazlı bez ya da tülbent üzerine sürülür, cilde uygulanır ve lapa soğuyana kadar yerinde bekletilir. Lapanın yapışmasını önlemek için uygulamadan önce deriye bir miktar zeytinyağı sürülür. 

KANSIZLIĞA ÇARE OLUR 

Eğer kansızlık problemi yaşıyorsanız da bu bitkiyle bu probleminize çözüm bulabilirsiniz. Kansızlık için bitkinin çayını içmeniz, hızlı iyileşmenizi sağlar. Aynı zamanda kilo sorunu yaşayan kişileri dengeli bir kiloya kavuşturur. Müshil niteliğindedir ve idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. 

ÇAYI DA YAPILIR

Kurutulmuş kuşotu bitkisinden 2 tatlı kaşığı alıp üzerine bir bardak kaynar su konularak 5 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen çay,günde 3 kez birer bardak içilir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX