Kanserin ilacı... Günde 10 dakika yetiyor! 1364 genin aktivitesini etkiliyor

Yayın Tarihi: 05 Ocak 2026 Pazartesi 11:27:00

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2026 Pazartesi 11:27:00

Kanser-spor ilişkisini ortaya koyan yeni bir araştırma dikkati çekti. Araştırma, günde yalnızca 10 dakikalık egzersizin bağırsak kanserinin ilerlemesini yavaşlattığını ortaya çıkardı.

AKŞAM GAZETESİ

ABONE OL

Newcastle Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, günde yalnızca 10 dakikalık egzersiz bağırsak kanserinin ilerlemesini yavaşlatıyor. Araştırma, fazla kilolu ya da obez 30 erkek üzerinde yapıldı; katılımcıların kısa bisiklet egzersizi öncesi ve sonrası kan değerleri incelendi.

Egzersiz sonrası iltihabı azaltan ve metabolizmayı düzenleyen 13 proteinin arttığı; bu kanın laboratuvarda bağırsak kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı saptandı. Egzersizin DNA onarımı ve enerji üretimiyle ilişkili 1364 genin aktivitesini etkilediği belirtildi.