0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Temmuz 2018 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:05 Temmuz 2018 Perşembe 00:00:00

Şifa deposu kırmızı erik

Yazın bol bol tüketilen kırmızı erik, gözleri de kalbi de koruyor. Üstelik hafızayı güçlendirerek alzheimer'ı önlüyor, göğüs kanserine kalkan oluyor.

C vitamini deposu bu meyve hem beynin hem de kalbin dostu! Yaz mevsiminde, bol bol tükettiğimiz meyvelerin başında gelen eriğin, sağlık deposu olduğunu biliyor musunuz? Beslenme uzmanları, yeşil ve mor erikte C vitamininin fazlaca bulunduğunu söyleyerek, kalp hastalığı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirtti. 

VİTAMİN DEPOSU
İki orta boy erikte 12,5 mg C vitamininin var olduğunu ifade eden uzmanlar, 'C vitamini yaraların iyileşmesi, enfeksiyonlarla mücadelede ve besinlerdeki demir emiliminin arttırılması için gereklidir. Bir antioksidan olarak kalp hastalığı, katarakt ve bazı kanserlerin önlenmesinde rol oynar. Taze erik, erik kurusundan veya erik suyundan daha fazla C vitamini içerir. Günlük A vitamini ihtiyacının da yüzde 8'ini karşılar. A vitamini sağlıklı görme, üreme fonksiyonları ve kemik gelişimini destekler. Kırmızı/mor erik aynı zamanda lif (tanesi başına 1 gram kadar) ve doğal bir laksatif olan dihidroksifenil izatini içerir. Kabızlık ve sindirim sorunlarını rahatlatıcıdır' diyor. 

İNME RİSKİNİ AZALTIR 
Yüksek kan basıncını önlemeye yardımcı bir mineral olan potasyum (Bir orta boy taze erik 113 mg potasyum içerir) kaynağıdır. Kalbi korur, inme riskini azaltır. Çoğu koyu renkli meyvede olduğu gibi fenoller olarak adlandırılan fitokimyasallardan zengindir. Bu fitokimyasallar (antosiyaninler) oksidatif hasara karşı hücreleri korur, kanser ve kronik hastalık riskini azaltırlar. Göğüs kanseri hücrelerini öldürdüğüne dair yapılan çalışmalar vardır. Eriğin bir porsiyonu 2 adettir, sadece 30 kalori içerir. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcıdır bu bağlamda Tip 2 diyabete yakalanma riskini düşürür. Kemik sağlığını korur.

UNUTKANLIĞA ÇARE OLUR
Alzheimer gelişimini yavaşlatıyor. Menopoz sonrası kadınlar üzerine yapılan bir çalışmada; bir gruba 100 gram erik (yaklaşık 10 adet), diğer grubaysa 100 gram kuru elma bununla birlikte her iki gruba da D vitamini ve kalsiyum suplemanları verilmiş. Erik alan grupta ön kol ve omurgada daha yüksek kemik mineral yoğunluğu gözlenmiştir. Beynin hafıza kapasitesini geliştirir. Antioksidan deposudur bu sayede Alzheimer gelişimini yavaşlatır. Antosiyanin ve kuersetin içeriği ile beyinde hücre yıkımını önler. Böbrek taşı olanların oksalattan zengin olduğu için erik tüketmemeleri önerilir.  

SUYU DA FAYDALI 
Erik suyu kilo vermeyi kolaylaştırır, görme sorunlarını önler, bağırsakları çalıştırır ve hamilelik döneminin rahat geçmesini sağlar. 

KİLOLARLA SAVAŞIR: Erik suyunda bulunan lif, gün boyu kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur ve atıştırma ihtiyacı duymanızı veya yemek saatinizde aşırı yemenizi önler. Böylece, kalori alım sınırlarınızın içinde kalmanıza yardımcı olur.  

BEBEĞİN GELİŞİMİNİ DESTEKLER
Hamilelikte diyetinize yeni bir şey eklemeden önce daima doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte, erik suyu, enfeksiyonu önlemeye, bebeğin normal büyüme ve gelişmesini teşvik etmeye ve sağlıklı kan akışını sağlamaya yardımcı olabilir.  

KATARAKTA ÇAREDİR: Erik suyu, retinadaki oksidatif stresin azalmasına, maküler dejenerasyon riskinin düşmesine ve katarakt gelişiminin yavaşlamasına yardımcı olan iyi miktarda A vitaminine sahiptir.  

Kolesterolü düzenler 
Erikte bulunan fenoller, kolesterol üzerindeki oksidatif etkileri azaltabilen, böylelikle ateroskleroz, kalp krizi ve inmeden koruyan önemli bir antioksidan türüdür. 

Kronik hastalıkları önler
Erik suyunun antioksidan kapasitesi oldukça yüksektir ve kanser, artrit ve kalp hastalıkları gibi birçok kronik hastalık riskini azalttığı bilinmektedir.

Sindirim 
Erik suyundaki lif, peristaltik hareketi tetikleyebilir ve daha sağlıklı sindirim sağlayabilir. Doğal müshil ve diüretik olarak kullanılabilir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX