0530 708 54 54
0530 708 54 54
07 Temmuz 2018 Cumartesi 00:00:00 - Güncelleme:07 Temmuz 2018 Cumartesi 00:00:00

Sigara bıraktıran yiyecekler

Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı gıdalar, nikotin isteğini kontrol etmeye yardımcı olur. Bu sayede sigara içme alışkanlığından daha kolay kurtulabilirsiniz.  

Sigara bağımlıları bırakmak için her yolu deneyebiliyor. Uzmanlar sigara bağımlılığından kurtulmanın, özellikle kafein oranı yüksek yiyecek ve içecekler, kırmızı et tüketimini artırma gibi durumlarda zorlaştığına dikkat çekiyor. Bu durumlarda ise bazı yiyecek ve içecekler vücudu dengelemenize yardımcı olabiliyor.  

Muz

Hem sigarayı bırakmaya hem de sigaranın etkilerini yok etmeye yardımcıdır.

Domates suyu

Domates suyu ve sigara beyinde aynı bölgeyi uyardığı için sigarayı bıraktığınız ilk bir ay boyunca bir çay bardağı domates suyu içerek isteği azaltabilirsiniz.

Ispanak

Ispanak, tütünün tadını bozar; zaten yapısında birçok vitamin ve bolca folik asit bulunmaktadır.

Patlıcan

Canınız sigara içmek ister ve nikotine ihtiyaç duyarsanız patlıcan tüketerek içeriğindeki nikotinle kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Süt

Bir bardak süt içerek kendinizi sigaradan soğutmak sizin elinizde. Çünkü süt içtikten sonra içilen sigaranın tadı kötü olup, istenilen tadı vermemektedir. Tat duyusu köreliyor

Tat duyusu köreliyor

Nikotinin tat alma duyularını etkilediğini söyleyen uzmanlar, “Sigara bırakıldığında yiyecek-içeceklerin tadı daha iyi alınıyor. İştahı kontrol etmekte zorluk yaşanıyor” diyor. Bu süreçte kalorisi düşük, besin değeri yüksek olan gıdaların tercih edilmesini öneren uzmanlar şu tavsiyelerde bulunuyor: “Sebzeler, süt ve ürünleri, lifli gıdalardan zengin, yağ, basit karbonhidrat, gazlı içecekler ve hazır meyve sularından uzak bir porsiyon seçimi yapın. Bol bol su için. Yemeklerden önce ve yemekte su tüketimi hem su kaybını engeller hem de sizi yüksek kaloriden korur.” 

Egzersizle stres at

Nikotinin vücudunuzdan uzaklaşması sebebiyle metabolik hızınız yavaşlayabilir. Bu duruma engel olmak için düzenli bir egzersiz programına başlayarak tedbir alabilirsiniz. Aynı zamanda düzenli fiziksel aktivite sigarayı bırakırken savaştığınız en büyük düşmanınız olan stresi azaltır.

Abur-cubur kilo aldırır

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, düşük kalorili atıştırmalıklarla ağzınızı meşgul etmenin, kilo almadan sigarayı bırakmakta faydalı olduğunu söyledi. “Sigarayı bırakanlar el alışkanlığından dolayı zorlanıyor” diyen Küçük, şöyle devam etti: “Sigaradan boşalan yeri, abur-cuburlarla doldurarak fiziksel alışkanlığı gidermeye çalışırlar. Kilo aldırıcı asıl faktör bu abur cuburdur. Boşluğu doldurmak için şekerleme, çikolata, cips, çekirdek yerine sakız, salatalık, taze ve kuru meyve, düşük kalorili atıştırmalıkları tercih edin.”

Akciğerleri temizleyen gıdalar

Sarımsak: İçerdiği alisin maddesiyle akciğerlerinizi temizler. 

Ebegümeci: Ebegümeci çayı, aç karnına tüketildiğinde etkili olur.

Elma çayı: Zencefil ve tarçınla yapacağınız elma çayıyla sigaranın etkilerinden kurtulabilirsiniz. 

Keçiboynuzu: Sabahları aç karnına 3-4 adet keçiboynuzu suda kaynatılarak içilirse sigaranın etkilerini yok etmeye yardımcı olur. 

Kivi: Kivi ve havuç suyu tüketerek nikotini vücuttan atabilirsiniz.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX