Gözler Şanlıurfa'ya çevrildi! Kültür varlıkları kayıt altına alınacak

Yayın Tarihi: 26 Ekim 2024 Cumartesi 15:33:00

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2024 Cumartesi 15:33:00

Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilecek olan "Şanlıurfa İli Kültür Envanteri" projesi ile kültür varlıklarının görsel ve yazılı olarak kayıt altına alınması planlanıyor.

Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde Batman ve Harran üniversiteleri ortaklığında imzalanan protokol çerçevesinde, aralarında arkeolog, sanat tarihçisi ve mimarların da bulunduğu 9 kişilik uzman ekip, kent genelinde "Şanlıurfa İli Kültür Envanteri" projesini yürütüyor.

Proje kapsamında, daha önce kayıt altında bulunan ancak detaylı belgelemesi yapılmayan 1700 tarihi kültür varlığının yanı sıra kayıt altında olmayan her kültür varlığı, sahada ziyaret edilip görsel ve yazılı belgeleniyor.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından, kentteki yaklaşık 6 bin kültür varlığının dokümantasyonunun, 5 ciltlik envanter kitabı haline getirilmesi planlanıyor.

KÜLTÜR VARLIKLARININ KONUMLARI DA KAYIT ALTINA ALINIYOR

Proje Koordinatörü arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbe, yaklaşık 7 aydır süren çalışmaların gelecek yılın sonunda tamamlanmasını planladıklarını söyledi.

Alanda ziyaret ettikleri kültür varlığını görsel ve yazılı olarak belgelediklerine işaret eden Kozbe, "Dijital kayıtlarını alıyoruz. Gerek tapu kadastronun bize sağladığı haritalandırma üzerinde gerekse Google Maps'in (haritalar) üzerinde işaretleyerek konumları da kayda geçiriyoruz. Çok tipik örneklerse mimari planları da çiziliyor. Mesela tipik bir kaya konutun ya da tipik bir kaya mezarın mimari planlarını çiziyoruz. İl genelindeki kültür varlıklarının dokümantasyonunu, arşivini gerçekleştiriyoruz." dedi.