Diş Hekimi İlker Erdoğan


Yayın Tarihi:

04 Nisan 2019 Perşembe 08:00:00

Güzel dişler özgüven sağlar

Çekici, sağlıklı dişler yaşam kalitesini gösterir. Kendimize daha çok güvenmemizi sağlar. Mutlu bir gülümseme, her insanın en doğal hakkıdır. Bu aynı zamanda günlük hayatımızın en önemli parçalarından biridir. Özgüvenimiz, sosyal çevremiz ve psikolojimiz için de büyük rol oynar. Fakat biz toplum olarak ne kadar mutlu gülebiliyoruz? Mutlu gülmeye müsait dişlere sahip miyiz? Bunu da az çok etrafımızdan gözlemleyebiliyoruz. Diş sağlığına dikkat etmediği için ağzında birden çok ileri düzey çürük bulunan ya da diş problemlerinden dolayı gülerken eliyle ağzını kapatma ihtiyacı hisseden kişilerle günlük hayatta sık sık karşılaşıyoruz. Peki bu tür sorunları çözmek için diş hekimleri neler yapabilir? Günümüzde gelişen dijital teknolojiler hastalar için ne gibi tedavi olanakları sunuyor? Dişlerimizle ilgili bu tür sorunları çözmek için yapılan tedaviler var. Cerrahi müdahaleler olsun ya da diş telleriyle yapılan ortodonti tedavileri olsun. Ancak bunlar da gülüşümüzü güzelleştiremeyebiliyor bazen. Bu çözümü olmayan bir problem değil. Dijital teknolojiler bu tür durumlarda diş hekimlerinin ve hastaların imdadına yetişiyor. Bundan 10-15 yıl önce telefonla fotoğraf paylaşmak bile hayalken, günümüzde, dünyanın neresinde olursanız olun görüntülü konuşma yapabiliyorsunuz. Bu teknoloji diş hekimliğinde de hızla ilerlerdi, öyle ki ağız içinden görüntü almak için kameranızı dişlerin üzerinde dolaştırmak yeterli oluyor. Sonrasında yaklaşık 8-10 dakikalık bir işlem sonrasında hastanızın dişini üretmiş ve 45 dakika içinde tek üyelerin tedavisini bitirmiş oluyorsunuz. Bu tür tedavileri hastaların kabul etmesindeki en önemli engel, uzun tedavi seansları ve hastaların gerçekten yüksek estetik beklentisiydi. Yüksek kalitede ve çekici diş renginde dolgular, dijital teknolojiler sayesinde artık daha kolay. Bu tür dijital teknolojilerden en yaygın olanı CEREC sistemidir. Bu sistem, uzun tedavi seansları olmadan, tek seansta, uzun ömürlü ve estetik tedavi olanakları sunar. CEREC, tüm seramik dolgular, kuronlar ve venerler için sadece bir randevuda gerçekleştirilen, bilgisayar destekli bir uygulamadır. 

CEREC tedavi prosedürü nedir? 

Öncelikle, diş hekimi titizlikle çürük ya da hasarlı bölgeyi temizleyerek dişi hazırlar. Daha sonra CEREC kamerasının yardımıyla, dişinizin 3 boyutlu görüntüsünü alır ve veriyi bilgisayara gönderir. Diş hekimi, dolgu ya da kuronu seramik bloktan oluşturacak şekilde tasarlar ve CEREC frezleme sistemi bu tasarımı üretir. 

CEREC’in hastalar için avantajları nelerdir? 

Her şeyden önce zaman tasarrufu sağlar. CEREC restorasyonu, sadece bir tedavi seansında tasarlanır, üretilir ve hastaya uygulanır. Hastaların, tedavi olabilmek için kliniğe birkaç hafta boyunca birden çok kez gelmesine gerek kalmaz. Silikon ölçü gibi hastaları rahatsız eden uygulamalara gerek kalmaz. Geçici kurona gerek kalmaz. Hastalar, ağızlarında geçici bir dolgu malzemesiyle nihai protezleri hazır olana kadar gezmek zorunda kalmaz. Ayrıca CEREC restorasyonları, en uzun ömürlü restorasyon türlerindendir. Bu, uzun süreli klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Dolayısıyla CEREC sistemi kullanılarak yapılan tedavilerin daha uzun ömürlü olması sağlanmış olur. Son olarak tamamen seramikten üretilen restorasyonlar, doğal diş rengi ve formuna en iyi şekilde uyar. CEREC restorasyonlarını hastanın gerçek dişlerinden ayırt etmek oldukça zordur. Özetle; CEREC, hastalara tek seansta çekici, sağlıklı ve uzun ömürlü dişler sunar. 

‘Ben gülüşümü iyileştirmek istiyorum’ diyen hastaları nasıl bir süreç bekliyor? 

Önce ortodonti tedavisi gerekip gerekmediğine bakılır. Sonrasında protez planlaması işin içine girer. Bu noktada, büyük ölçüde dijital diş hekimliğinden ve CEREC sisteminden faydalanılır. Önce ağız içerisinden kalem boyutlarında bir kamerayla görüntüler alınır, sonra bu görüntüler bilgisayarda işlenir. Oluşturulan dijital model üzerinde yapılacak restorasyon şekillendirilir. Daha sonrasında da, bilgisayar destekli üretim sistemi tasarımı seramik bir bloktan kazınır. Diş hekiminin, üretilen protezi hastanın ağzına takmasıyla tedavi tamamlanmış olur.