Yayın Tarihi:
01 Mart 2019 Cuma 08:00:00
Kanal tedavisi hakkında merak edilenler
Diş çekimi, implant ve kanal tedavisi hakkında hastalarımdan gelen soruları siz değerli okurlarımız için yanıtladım.
Kanal tedavi yerine dişlerimi çektiremez miyim?
Çektirebilirsiniz fakat daha sonra çektiğiniz diş yerine yeni bir diş koymazsanız yanındaki dişler uzayarak ısırmaya ve çiğnemeye engel olabilir. Bu boşluğa implant, sabit köprü ya da hareketli protez yaptırabilirsiniz. Sabit bir köprü komşu dişlerdeki sağlıklı dokuyu kaldırmayı gerektirebilir, pahalı olabilir ya da birden fazla tedavinin ihtiyaç duyulmasına neden olabilir. Bu nedenle kendi doğal dişinizi korumak her zaman ilk seçeneğiniz olmalıdır.
Kanal tedavisi süresince ne olur?
Röntgeni de içeren bir değerlendirme yapılır. Gerekirse bölgesel anestezi yapılır. Rubber dam denilen lateks bir koruyucu bez dişi izole etmek ve tedavi süresine çalışma alanını temiz ve kuru tutmak için kullanılabilir. Tüm tedavi şu 5 temel basamağı içerir: 1. İltihaplı sinir dokusuna ulaşabilmek için dişe bir giriş açılır. 2. Kök kanalları içerisindeki sinir dokusu çıkarılır. İnce aletlerle kanallar temizlenir ve güzelce kapatılabilmesi için kanallara özel bir şekil verilir. Eğer kanallar tek seansta tamamlanmazsa girişe geçici bir dolgu yapılır ve kanalların içi seanslar arasında korunur. 3. Kök kanalları doldurulur ve bakterilerin kanal içerisine yeniden girmesini engellemek için kanal girişleri uygun bir malzemeyle mühürlenir. Dişin girişi geçici bir dolguyla kapatılır. Tedavi öncesinde, devam ederken ve bitimde röntgen alınır. 4. 4 hafta içerisinde geçici dolgu sökülüp yerine kalıcı dolgu yapılır ya da gerekirse diş kaplanır 5. Kanal dolgusu kalıcı dolgu ya da kaplama, arada yapılacak olan kontrollerle değerlendirilir.
Kanal tedavili dişimi ne kadar süre kullanabilirim?
Cevap, başlangıçta dişinizin nasıl olduğuna bağlıdır. Eğer üzerinde çalışabileceğimiz yeterli sağlam doku varsa, ve dişiniz uygun şekilde kalıcı şekilde restore edildiyse, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla, uygun beslenme ve periyodik diş hekimi kontrolleriyle dişinizi uzun süre kullanabilme şansınız olacaktır.
Son kalıcı tedaviyi yaptırmadan önce ne kadar beklemeliyim?
Kanal tedaviniz bittikten sonra o bölgeye geçici bir dolgu yerleştirilir. Ardından diş hekiminize kalıcı dolgu ya da kaplama için tekrar gidersiniz. İdeal olanı kırığı önlemek, geçici protzin kaybedilmesi veya sızdırması aşamasına gelip kanal tedavisinin başarısız olması aşamasına gelinmeden birkaç hafta içerisinde daimi dolgunun yapılmasıdır.
Her kanal tedavisi sonrası dişe kaplama yapılması gerekir mi?
Her diş kaplama yapılması gerektirmez fakat birçoğu uygun kuvvet ve destek için kaplanır. Çoğunlukla büyük bir kaviteden ya da kırıktan sonra yeterli diş yapısı kalmaz. Ayrıca kanal tedavisinden sonra dişler daha kırılgan hale gelebilir ve özellikle diş sıkma problemi olan hastalarda bu dişlerde kırık görülme riski artar.
Apikoektomi nedir?
Dişlerimiz kemiğimizin içerisine kökleri sayesinde tutunurlar. Her kökün ucu apeks olarak adlandırılır. Sinirler ve kan damarları dişin içerisine apeks yoluyla ulaşırlar. Köklerin içerisindeki kanallar aracılığıyla ilerleyerek pulpa odasına (sinir odasına) ulaşırlar. Bu oda dişin içerinde kronda (dişin sizin gördüğünüz kısmında) yer alır. Kanal tedavisi boyunca kanallar temizler. İltihaplı ya da iltihaptan etkilenmiş dokular çıkarılır. Eğer enfeksiyon ilerlemiş ve kanal tedavisi ya da yeniden yapılan kanal tedavisine rağmen ilerlemeye devam ediyorsa epikoektomi gerekecektir. Kök kanalları çok karmaşıktır ve ana kanallardan sonra ara bölgeler dallar verebilir.
Bazen kanal tedavisinden sonra bile iltihaplı artıklar bu dalların içerisinde kalabilir. Bu durum iyileşmenin engellenmesine ya da dişin yeniden iltihaplanmasına yol açabilir. Epikoektomide kök ucu yani apeks çevresindeki iltihaplı dokuyla birlikte çıkarılır. Kök ucunu mühürlemek için bu uç dolguyla mühürlenir. Epikoektomi bazen endodontik mikro cerrahi olarak adlandırılır çünkü çoğunlukla mikroskop kullanılarak yapılır. Birçok epikoektomi 30 ila 90 dakika içerinde yapılır. Sürenin uzunluğu dişin alanına ve kök yapısının zorluğuna göre değişir. Ön dişlerde gerçekleşen operasyonlar genelde en kısa sürenleridir. Arka kısımdaki azı dişleri ise en zor olanlarıdır.