Prof. Dr. Nurettin Lüleci


Yayın Tarihi:

08 Nisan 2019 Pazartesi 08:00:00

Boyun düzleşmesini önlemek mümkün

Şiddetli ağrıya neden olan boyun düzleşmesi kulak çınlamasıyla da kendini belli ediyor. Bu hastalığı önlemede doğru yastık seçimi ve egzersiz etkili oluyor.

Boyun düzleşmesi, normalde 'C' şeklinde olan boyun kavsimizin düzleşmesi anlamına gelmektedir. Baş, omuz, sırt ağrısı, kulak çınlaması gibi nedenlerle doktora giden hastalara çektirilen röntgen filmleri ya da MR tetkiklerinde tespit edilen bir durumdur. Hasta boyun düzleşmesi olduğunu anlamaz ancak tetkik sonuçları ve sıkıntılar ortaya çıkmaya başladığında anlaşılır. Günlük yaşamımızda boynumuzu uygun vaziyette kullanmazsak, zamanla boyun düzleşmesi ortaya çıkar. Boyun düzleşmesinde boynumuzun arka kısmında yer alan adaleler gerilir. 

UYUŞMA VE KARINCALANMA 

Normalde boynumuzda yer alan kemik, kıkırdak ve adalelere binen yük dengeli olarak dağılır. Boyun düzleştiğinde bu yük dağılımı değişir. Gerilen ense adalelerimiz, kemik ve kıkırdak yapılarını kendisine uydurarak boyunda tam bir düzlük hali oluşmaya başlar. Zamanla kıkırdak ve kemik yapısında da bozulmalar meydana gelir. Boyun düzleşmesi geliştiği zaman şu şikayetlere neden olur: Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, omuz ağrıları, boyun ağrıları, boynu döndürmede sıkıntı, kollarda uyuşma, karıncalanma gibi birçok sıkıntıya neden olur. 

STRES AĞRIYI TETİKLİYOR

Bir insan stresle ya da gerginlik yaratan bir olayla karşılaştığında ya da sinirlendiğinde öncelikle yüz ve boyun kasları kasılır. Bu yüzden gergin bir yüz ifadesi oluşur.  Eğer stres süreklilik arz ederse, zamanla bu kasılma hali kemik, kıkırdak yapıları da etkileyerek boyun düzleşmesine neden olur. Yine başı öne eğik vaziyette uzun süre iş yapmak ya da çalışmak zorunda olanlar veya farkına varmadan yarım saati geçen cep telefonuyla oynama ya da meşgul olma gibi aktiviteler, boyun düzleşmelerinin en önemli nedenleri arasındadır. Tedavide bu hazırlayıcı faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. 

OZONLA DAMARLAR AÇILIR

Boyun düzleşmesi özellikle baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi ve unutkanlık gibi belirti ve şikayetlere neden olmuşsa, ozon tedavisinden hastalar yarar görmektedir. Bu gibi durumlarda majör dediğimiz ozon tedavisi kandan uygulanır. Amaç beyne giden damarların genişletilmesi ve beyin dokusuna aktif oksijenin ulaştırılmasıdır. 

EGZERSİZDEN VAZGEÇMEYİN

Boyun düzleşmesi mutlaka erkenden tedavi edilmelidir. Amaç öncelikle boyun adalelerini güçlendirmek ve oluşan ağrı ve diğer belirtilere engel olmaktır. Hastanın ağrısı kesilmeden egzersiz programlarına katılması şikayetlerin artmasına neden olabilir. Bu amaçla tedaviler kombine şekilde uygulanırsa daha tatminkar sonuçlar elde edilir. 

PROLOTERAPİ

Rejeneratif, düzeltici, güçlendirici bir tedavi şeklidir. Özellikle kasların kemiklerle birleştiği bölgelere, yoğunlaştırılmış şekerli serumlarla enjeksiyonlar yapılarak vücudun iyileştirici mekanizmalarında rol alan bazı maddelerin bölgeye gelmesini temin eder. Yapısı bozulmuş anatomik yapıların onarılmasına, eski halini almasına katkıda bulunur. 

GÜÇ KAYBI ORTAYA ÇIKACAK

Ense kaslarımızın zayıflayarak gerilmesi sonucu, başımızın boynumuzda oluşturduğu yükte artış, yani başımız daha ağır hissedilir. Öncelikle ağrı şeklinde hissettiğimiz şikayetler tedavi edilemezse zamanla kıkırdak ve kemik yapılarını bozarak boyun fıtıklarına ve boyunda kireçlenmelere neden olur. Kaslarımızın gerilmesi enseden geçip beyne giden ana damarlarımızda sıkışmalara yol açarak beyne giden kan akımında oluşturur. 

TEDAVİ EDİLMEZSE FITIK OLUR

Sıkça baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere neden olur.  Tedavi edilmemiş boyun düzleşmesi, omurlar arasındaki diskleri de bozarak, boyun fıtığına neden olduğu zaman şiddetli boyun, sırt, kol ağrılarına, ellerde uyuşma ve güç kayıplarına yol açar. Yine uzun yıllar devam eden boyun düzleşmelerinde, boyundaki anatomik yapılara anormal yük binmesi sonucu bozulan kemikte kireçlenmeler oluşur. Bu kemiklerin içinden veya hemen yanından geçen sinirler kireçlenmelere bağlı oluşan kemik çıkıntılarının baskısıyla geçmeyen ağrılara, uyuşma ve kollarda karıncalanmalara neden olabilir.