Prof. Dr. Nurettin Lüleci


Yayın Tarihi:

07 Eylül 2019 Cumartesi 08:00:00

Ozon ile ağrılara son

Romatizma, bel, boyun fıtığı, migren, kas-eklem ve diyabet ağrılarından kurtulmanın en doğal yolu ‘ozon terapi.’ 

Ağrı insanı rahatsız eden nahoş bir duygudur. Nedeni ne olursa olsun mutlaka tedavi edilmelidir. Ağrı kesiciler kullanıldığında mide bağırsaklarda ülser, kanama, kalpte, karaciğer ve böbreklerde oluşan sıkıntılar nedeni ile insanlar ilaç kullanmaktan kaçınmaktan ve gittikçe daha doğal tedavilere yönelmekte ve doğal olarak etkili tedavilere de sahip çıkmaktadırlar. Ozon tedavisi doğal tedaviler bakımından bilimsel araştırmalara konu olmuş ve olumlu neticeleri kanıtlanmış tedaviler arasında yer almaktadır. 

DOKULAR OKSİJENLENİR

Ozon kimyasal olarak üç oksijen molekülüne sahiptir. Elektriksel olarak yüksek enerjili bir oksijendir. Dünyanın ekolojik uyumunda koruyucu rolü iyi bilinmektedir. Hemen hemen yan etkileri olmayan güvenli bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Ağrı tedavisinde ozon kullanımı gittikçe güncel hale gelmektedir. Ozon hastalıklı dokulara oksijen temininde, dokunun oksijenlenmesine neden olmaktadır. Aynı zaman da ağrının oluşmasına katkı sağlayan aracılık eden farklı enflamasyon maddelerinin oluşumunu azaltır. Ve bunlara karşı tedavi edici bir etki oluşturur. 

KİŞİSEL BİR DUYUDUR

Uluslararası Ağrı Araştırma Derneği ağrıyı şöyle tarif etmektedir; Vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan gerçek ya da olası bir doku hasarı ile birlikte bulunan, insanın geçmişteki deneyimleri ile ilgili duyusal hoş olmayan bir duyudur. Ağrı duyusu kişiseldir.  Birisi diğerinin ağrısını duymaz. Ağrı akut ve kronik olarak iki temelde ele alınır. 

HER 10 KİŞİDEN 6’SI SORUN YAŞIYOR

Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre; Erişkinlerin yüzde 63’ü ağrı çekmektedir. Ağrıların yüzde 75’i kronik ağrıdır. Kronik ağrılarda, Batı ve Orta Anadolu’da, kentte, 35-44 yaş grubunda, kadınlarda daha fazla idi. Ağrılar sırası ile baş (yüzde 35), bel (yüzde 15), bacaklarda (yüzde 13) ve batın bölgesidir. 

KRONİKLEŞİR

6 aydan fazla süren bir ağrı söz konusuysa bu kronik, geçmeyen ağrı sınıfına girer. Hasta sadece ağrı yakınması değil uyku düzeninin bozulması ve psikolojik, moral bozukluğu olarak da rahatsızlığını ifade eder. Yüzde 90’ı kas iskelet sistemi ile ilgili ağrılar olarak ortaya çıkmaktadır. Kronik ağrılar en sık 50-59 yaşları arasında görülürken gençlerin dörtte birinde de görülmektedir. Ağrısı olanların yüzde 13’ünde günlük fonksiyonel kapasitelerinde azalmalar tesbit edilmiştir.  

YAN ETKİSİ YOK

1- Yan etkisi yok denecek kadar az 

2- Özellikle bel boyun fıtıklarında güvenilir ve etkin tedavi olanakları sağlayan 

3- Yaşlı hastaların eklem problemlerine bağlı ağrısağaltımında faydalı 

4- Oksidatif stresin yol açtığı kabullenilen dejeneratif ve kronik hastalıkların ve bunlara bağlı ağrıların sağaltımında katkılar sağlayan 

5- Damarsal patolojilere bağlı süreçlerin ve bu patolojilerle ilintili ağrıların tedavisinde 

6- Diğer tedavi uygulamaları ile klinik ve teknik olarak uyumlu 

7- Daha sonra eğer cerrahi gerekli ise bu duruma engel teşkil etmeyen bir tedavidir. 

FITIK TEDAVİSİNDE UYGULANIYOR

Ağrı tedavisinde ozon, farklı biyolojik etkilerinin bir sonucu olarak ağrının birçok çeşidinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle 2000 yıllarından sonra ozon tedavisinin ağrı tedavisinde kullanımına dair tıbbi literatürdeki artış, klinisyenlerin dikkatini ozonun ağrı tedavisinde tek başına ya da diğer tedavilerle birlikte kullanımına yöneltmiştir. Bel boyun fıtıklarının tedavisi için sadece fıtığa neden olan diskin içine veya sinir dokusu çevresine ya da omurgaların etrafındaki kaslara uygulanan ozon enjeksiyonu konusunda 117 makale tıp literatüründe yerini almıştır. Ozon, ağrı tedavisinde tek başına kullanıldığı gibi kombinasyon tedavileri şeklinde de kullanılmaktadır. 

HANGİ AĞRILARDA ETKİLİ

- Bel boyun fıtıkları 

- Damar hastalıkları ve bunlara bağlı ağrılar 

- Kas-Eklem rahatsızlıklarına bağlı ağrılar 

- Romatizma ve kireçlenme ağrıları 

- Nöropatik ağrılar, özellikle diyabet hastalarında görülen ağrılar 

- Kronik enflamatuar ve dejeneratif hastalılara bağlı ağrılar, osteoartritlerde 

- Migren ve diğer baş ağrıları 

- Kronik yorgunluk, fibromyalji sendromunda 

- Ağrılı seyreden bazı kan hastalıklarında 

- Stres ve psikojenik nedenlere bağlı ağrılarda 

- Tedavilere bağlı oluşan ağrılarda (radyoterapi ve kemoterapi uygulamalarına bağlı)