Yayın Tarihi:
14 Nisan 2019 Pazar 08:00:00
Sigara kronik ağrıyı artırır
İçinde 3 bin 700 çeşit zehirli madde barındıran sigarayı içtiğiniz anda, vücudunuz etkilenmeye başlar. Nabzınız yükselir, kan dolaşımınız yavaşlar. Uzun vadede kronik ağrılar şiddetlenir, Ve içmeyenlere oranla iki kat fazla ağrı hissedersiniz.
Dumanında 3 bin 700 çeşit kimyasal madde ve toksin barındıran sigara kronik ağrılara neden oluyor. Sigara içmek, kanınızın vücut dokularınıza verdiği oksijen miktarını azaltmaktadır. Bu yüzden sigara içmek, osteoporoz adı verilen kemiklerin zayıflamasına, erimesine ve bir yaralanma sonrası vücudunuzun zarar görmesine neden olabilir. Dokulara yetersiz kan akışı, oksijen açlığına (iskemi) yol açar ve vücudun iltihapla baş etme becerisine müdahale eder. Bunlar kronik ağrının ek nedenleri olabilir. Türkiye’de her yıl, yaklaşık 100 bin kişi sigara içmeye başlamaktadır. Kentlerde yaşayanlarda sigara içme oranı yüzde 45 civarındadır. Sigaraya başlama yaşının oldukça düşük olması, üzüntü verici bir durumdur. Aslında sigara içmemek için zaten bilinen birçok nedenimiz var, ancak tüm bu gerekçeleri bir yana bırakarak, sigara içenler daha mı çok ağrı çeker konusunu irdeleyeceğiz.
NEDEN BAŞLANIYOR?
Genetik, sosyal ve psikolojik birçok faktör, bu alışkanlıkta rol oynamaktadır. Daha çok, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde sigaraya başlanmaktadır. Birçok çocuk, anne babasının sigara içtiğini görünce etkilenerek pasif içici olarak sigaraya başlamaktadır. Ergenlik yaşına gelmiş çocukların büyük bir kısmı (en az yüzde 50’si) sigarayı denemiş durumdadır. Sigaranın tadını alan çocukların yüzde 12’ si içmeye devam etmektedir. Özellikle erkek çocuklar, daha erken sigaraya başlamaktadır. Ergenlikte, çevresel ve psikolojik nedenlerden dolayı sigaraya başlamaktadır. Gençlik çağlarında sigaraya başlama nedenleri arasında; arkadaşlara uymak, bağımsızlık arayışı, özenme, dışlanmaktan korkma, kendini büyümüş gösterme gibi daha da çoğaltabileceğimiz nedenler bulunmaktadır. Karşılarında anne-baba, öğretmen ya da doktor gibi rol modellerin sigara içmesi, çocuk ya da ergenleri olumsuz etkilemektedir.
YÜZDE 104 ARTIŞ OLUYOR
Kronik ağrı, uzun süren bir ağrı türüdür. Saptanan ağrı türleri arasında boyun, sırt, eklem, sinir ağrısı, baş ağrısı ve tüm vücut ağrılarını kapsamaktaydı. Bu çalışmanın sonuçları, yalnızca sigara içen kadınların daha fazla ağrı çektiğini değil, aynı zamanda eskiden sigara içmiş olanların da daha fazla ağrı çektiklerini ortaya koymuştur. Eskiden sigara içenler yüzde 20, arada sigara içenler yüzde 68, her gün sigara içenlerin kronik ağrılarında yüzde 104 artış olduğu bulunmuştur.
FITIK AĞRISI ŞİDDETLENİR
Sigara içmeyle kronik ağrı arasındaki bağlantı yeni olmayıp sadece kadınlarla da sınırlı değildir. 1974-1996 yılları arasında, sigara içimi ve bel ağrısı üzerine yapılan 47 çalışmanın gözden geçirilmesi sonucunda, ikisi arasında ciddi bir bağlantı olduğu görülmüştür. 15 yıldan fazla bir süredir sigara içmenin siyatik riskini artırdığı (spinal sinir ağrısı) tespit edilmiştir. Ağrı rehabilitasyon merkezlerine gidip yüz ağrısı veya fibromiyalji nedeniyle tedavi edilen hastalarda sigara içenlerin (vücudun her yerinde ağrı) sigara içmeyenlere göre daha fazla ağrı ve sakatlığa sahip oldukları bulunmuştur. Günde bir paketten fazla sigara içen erkeklerde diz ağrısı daha fazla görülmekte ve bu da sakatlığa neden olmaktadır.
DOKU VE ORGANLARI BOZAR
Dolaşım sistemi: Nkotin, periferik arter hastalığı (PAD) olarak da adlandırılan bir durum olan kan dolaşımını azaltır. Atardamar duvarlarının sertleşmesine, yani ateroskleroza yol açar. PAD ayrıca, oksijenin kalp kasına ulaşımının engellendiği, kısıtlandığı, anjina adı verilen göğüs ağrısına neden olmaktadır. Kol ve bacak damarlarında çeşitli hasarlar oluşabilir, kılcal damar tıkanmaları nedeniyle, el ve ayaklar bu tıkanıklığa bağlı olarak kesilebilir (buerger hastalığı).
EKLEM AĞRILARI: Sigara içmek, romatoid artrit (RA) ve benzeri rahatsızlıklarda, eklem ağrılarında artışlara neden olmaktadır. Romatizmal hastalıklar açısından sigara içimi, en büyük risk faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Sigara içen erkeklerde romatizmal hastalık gelişme olasılığı 2 kat artarken, sigara içen kadınlarda bu oran, 1.5 kat kadardır.
MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ: Kan dolaşımında yüzen pro-inflamatuar sitokinlerin seviyesini yükseltir. Sitokinler merkezi sinir sistemini tetiklediğinde, sigara içenler eğer ağrıları için ilaç almak zorunda kalırsa, normal insanlara göre daha fazla doza ihtiyaç duymaktadırlar. Vücutta yorgunluk, halsizlik, stres, performans düşüklüğü ve reflekslerde azalma görülür.
KANSER RİSKİ AZALIYOR
Sigara bırakıldıktan 12 saat sonra vücut kendini yenilemeye başlar. Vücuttaki nikotin ve karbonmonoksit miktarı hızla azalmaya başlar, birkaç gün içinde, vücutta belirgin bir rahatlama olur. Nefes alma rahatlar, sigaranın yol açtığı öksürük yavaş yavaş azalır. Yorgunluk hissi hızla ortadan kalkmaya başlar. Kişi, kötü kokmaktan ve her gün sigaraya para harcamaktan kurtulur. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra kalp krizi geçirme olasılığı, içmeyenlerle aynı düzeye iner. 10 yıl sonra, akciğer kanserinden ölüm riski, yüzde 50 oranında azalır. 10-20 yıl sonra, herhangi bir nedenle ölüm riski, içmeyenlerle aynı olur. Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra koroner kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskinde yüzde 50 azalma olur.
NİKOTİN VÜCUDA YAYILIR
Sigara içenlerde neden daha fazla ağrı oluyor? Bu sorunun kesin bir cevabı bilinmemektedir. Sigara içmek, bir anlamda nikotin almak ve bunun vücuda dağılması hadisesi olduğundan, çoğu uzman, ağrıların nikotinden kaynaklandığını düşünmektedir. Ancak sigara dumanında yaklaşık 3 bin kimyasal madde, toksin vardır ve bunların çoğu, kronik ağrıya katkıda bulunabilir.
KEMİK ERİMESİ HIZLANIR
Nikotinin, ağrının erken evrelerinde ağrıya duyarlılığı azalttığı bilinmektedir, ancak bu duyarlılığın azalması, zamanla ortadan kalkar. Nikotinin ağrı azaltıcı etkisi bir kez ortadan kalktığında, ağrı gerçekten daha kötü hal alabilmektedir. Bu nedenle, insanların akut (yeni) ağrıyı hafifletmek için sigara içmeye başladıkları ve ardından kronik ağrılarının da azalması beklentisiyle, içmeye devam ettikleri düşünülmektedir. Nikotin, kanınızın vücut dokularınıza verdiği oksijen miktarını azaltmaktadır. Bu yüzden sigara, osteoporoz adı verilen kemiklerin zayıflamasına, erimesine ve bir yaralanma sonrası vücudunuzun zarar görmesine neden olabilir. Dokulara yetersiz kan akışı, oksijen açlığına (iskemi) yol açar ve vücudun iltihapla baş etme becerisine müdahale eder. Bunlar kronik ağrının ek nedenleri olabilir.
AMELiYAT SONRASI iYiLEŞME ZORLAŞIR
Ağrıya neden olan durumlar ortadan kalkar mı? Bu durumların çoğu, cinsiyete, yaşa ve hastalıklara katkıda bulunan diğer faktörlere bağlıdır, ancak bazı araştırmalar, günde en az 10 sigara içenlerin, genel ağrı, daha yavaş iyileşme, daha kötü cerrahi sonuçlar ve ameliyat sonrası daha fazla ağrı çektiklerini göstermektedir. Dejeneratif disk hastalığı gibi uzun süreli ağrılarla bağlantılı olan rahatsızlıklarda, sigara kaynaklı oluşan hasarların maalesef geri dönüşü olmamaktadır. Sigara kaynaklı hasar kendiliğinden düzelmez. Ancak dolaşım sistemi de dahil olmak üzere, bazı alanlarda sigarayı bırakmak, tütünün ağrı üzerindeki etkisini tersine çevirebilir.
5 KiŞiDEN BiRi BAĞIMLI
Sigara içtiğinizde ağrılarınızın artacağının farkında olmak, sigarayı bırakmak ya da hiç başlamamak için iyi bir nedendir. Sigara içmek, önlenebilir bir ölüm sebebidir, ancak hemen her 5 kişiden biri, içmeye devam etmektedir. Bu kötü alışkanlığı bırakmazsanız vücudunuzda oluşan hasarlar kalıcı hale gelebilir.