Yayın Tarihi:
20 Mayıs 2019 Pazartesi 08:00:00
Topallatan hastalık kalça kireçlenmesi
Koksartroz yani 'kalça kireçlenmesi' öncelikle kalçada ağrı, sonrasında da tek taraflı yürüme de aksaklığa neden olur. Hatta ağrı olan tarafta bacak kısalmış gibi hissedilir.
Kalça; yürüme, merdiven inip çıkma gibi günlük işlerimizde bacaklarımızı hareket ettirmemize yardımcı olan hareketli, büyük bir eklemdir. Eklem; ayaktan gelen büyük bir kemiğin başıyla kalçada bulunan bu başın girdiği yuvadan ibarettir. Bu büyük eklem, büyük kaslar ve onların bağlantılarıyla insanın ayakta durmasına katkı sağlayan bir eklemdir.
AĞRI DİZ VE BELE VURUR
Kalça ağrısı, kalça ekleminin bizzat kendisinden veya çevresindeki kas, tendon veya yumuşak dokulardan kaynaklanabilir. Kalça ekleminde bir sorun varsa ortaya çıkan ağrı, kalça bölgesinde hissedilebileceği gibi diz ya da bele vuran ve yansıyan ağrı dediğimiz ağrılara neden olabilir. Kalça ağrıları uzun sürmüş egzersizlerden sonra görülebileceği gibi düşme, çarpma gibi, durumlardan da kaynaklanabilir. Bu tür ağrılara akut kalça ağrıları denilir. Bu gibi ağrılar geçici ağrılardır. Genellikle 1-2 günlük istirahatle iyileşir.
BASTON KULLANMAYA BAŞLARSINIZ
Ağrı normalden biraz daha şiddetli ise ve rahatsız edici hale gelmişse, basit ağrı kesiciler yardımcı olabilir. Bir de kronik ağrı dediğimiz kalçanın geçmeyen ağrıları söz konusudur. Bu tür geçmeyen ağrıların idaresi ve tedavisi akut ağrılardan çok farklılıklar gösterir. Pratik hayatta en sık koksartroz dediğimiz kalça kireçlenmelerini görmekteyiz. Ağrı ve fonksiyon kayıplarıyla kendini gösteren, yaşam kalitesini bozan, ileri yaşlarda baston kullanımına neden olan bir anlamda yaşlılık hastalığıdır koksartroz.
PROTEZ KULLANILAN DURUMLAR
Kalça protezi, kalça eklemi artriti, kalça çıkığı, kırık ya da damarlanma bozukluğuna bağlı olarak, kalçanın ileri derecede harap olması durumunda ya da diğer tedavi yöntemleriyle (ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar, ileri ağrı tedavi yöntemleri) sonuç alınamazsa kalça protezi düşünülmelidir. Günlük yaşam aktivitelerini engelleyen şiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı ve kısalık durumlarında kalça protezi, tedavi seçeneğidir. Hastanın 60 yaşın üzerinde olması tercih edilir. Ancak gerekli durumlarda gençlerde de uygulanabilir. Protez, bir anlamda yapay kalça oluşturulması ameliyatıdır. Kategori olarak büyük ameliyatlar listesinde yer alır. Kemik kalitesi çok iyi olmayan ileri yaştaki hastalarda, protez kemik çimentosu adı verilen bir dolgu maddesiyle kemiğe tespit edilir. Protezlerin de bir ömrü vardır.
KÖK HÜCRE UYGULAMASI
Kıkırdak aşınmaları ileri boyuttaysa ve ağrı, hareket etme sıkıntısı mevcutsa tercih edilir. Çoğu hasta bize kök hücre tedavisi yaptırdığını söylemektedir, bilinmesi gereken PRP tedavisinin kök hücre tedavisi olmadığıdır. PRP uygulandığında enjeksiyon bölgesine kök hücreleri çekebilir ancak sayısal olarak kök hücreler çok azdır.
NEDENLERİ
İltihaplı eklem romatizması (artrit) kalça kırıkları, l Kemik çürümesi (avasküler nekroz, osteonekroz), l Kalça kemiklerinde paget hastalığı l Bel kaynaklı problemler, bursitler, tendinitler, l Kalçanın kemik yuvasındaki problemler.
NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?
Akut kalça ağrılarında
Düşme, çarpma gibi kazalar çok şiddetli olmuşsa
Kırık ve benzeri durumları ekarte etmek içi
Kalça ağrısı azalacağı yerde gittikçe artıyorsa
Yürürken, merdiven inip çıkarken ya da durduk yerde ağrı çekiyorsanız
Kalça bölgesinde yanma, ateşin çıkması ve dokunulduğunda şiddetli ağrı oluşuyorsa
Her şeye rağmen ağrı üzerinden 15 gün geçtiğinde de azalmıyor gittikçe artıyorsa
Gece yatarken, istirahat halinde iken ağrılar ortaya çıkıyorsa mutlaka doktora gidilmesinde yarar vardır.
YAPILMASI GEREKEN TETKİKLER
Röntgen filmi: Kemiklerin durumunu gösteren faydalı bir tetkiktir. Eklem aralıkları, kemik yapıdaki bozukluklar ya da kalça çıkık ve kırıklarının teşhisi için faydalıdır. Eklem çevresindeki yumuşak dokular hakkında bilgi vermez.
MR taramaları: Kalça çevresindeki kasları ve tendonları, kapsül, kemiklerin eklem yüzeyi ve kıkırdağın yüzeyinin incelenmesine izin verir. Avasküler nekroz gibi tanınması zor durumlar MR tetkikiyle kolayca tespit edilir.
Kan testleri: Kalça ağrısının bir enfeksiyon veya romatoid artritten kaynaklandığı düşünülürse, kan testleri yardımcı olabilir.
TEDAVİLER
Nedeni ne olursa olsun, kalça eklem aralığı daralmaya başlamış, kalçada ağrılar dayanılmaz hale gelmiş ve kalça eklemi fonksiyonlarını kaybetmeye başlamış; kısaca yaşam kalitesi bozulmaya başlamış ise ameliyatsız etkili tedavileri, girişimsel ağrı tedavilerini uygulamak en akılcı yol gibi gözükmektedir. Baston bıraktıran tedavileri gözünüzde büyütmemek gerekir. Deneyimli ellerde basit ve güvenilir uygulamalardır. Hastaya zararı olmayan uygulamalardır. Sinir Yakma (RADYOFREKANS) Tedavisi: Burada doğrudan kalça ağrısı hedeflenir. Ağrının kaynağı dikkate alınmaz. Hasta ameliyat olmuş fakat ağrıları bir türlü geçmemiş ise yine bu tedaviyi uygulamak gerekir. Diğer yandan hastada istirahatte kalça ağrısı varsa, gece ağrılar hastayı çok rahatsız ediyorsa, yine kalça bölgesinde nöropatik ağrı varsa ağrı sinirlerini yakma tedavisi tercih edilir. Etkili bir yöntemdir. Kalça bölgesinden ağrıyı beyne taşıyan ağrı sinirleri ileri teknolojik yöntemle devre dışı bırakılır, hasta rahatlar. 10 dakikalık ameliyatsız, narkozsuz bir yöntemdir. Kalça sinirlerine işlem yapmak için de hareketli görüntüleme cihazları kullanılır.