Bölgede savaş çanları çalıyor! "İran'ın misillemesi yakın"

Yayın Tarihi: 12 Ağustos 2024 Pazartesi 15:57:00

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2024 Pazartesi 15:57:00

Gözler İran'ın İsrail'e misillemesine çevrildi. ABD basınına göre, İran birkaç gün içinde İsrail'e saldırı başlatacak. İran Devrim Muhafızları da günlerdir tatbikat yapıyor. İddialara göre saldırı hazırlıkları tamamlanmak üzere. İsrail ordusu da teyakkuzda. ABD ise İsrail'i savunmasını güçlendirmek için bölgeye güdümlü füze denizaltısını konuşlandıracak. Bölgede savaş çanları çalıyor.

Tatbikatlar yapıyor. Askeri ekipmanlarla gözdağı veriyor. İran, İsrail'e karşı olası misillemeye hazırlanıyor. ABD'ye göre İran'ın İsrail'e saldırısı yakın.

İran, Tahran'da şehit edilen Hamas Lideri İsmail Haniye'nin intikamını alma konusunda kararlı. Hazırlıklar son sürat sürüyor. Devrim Muhafızları Ordusu, Irak sınırında tatbikat yapıyor. Tatbikatın amacı savaşa hazırlık.

Amerikan basını da İran misillemesinin yakında olduğunu iddia ediyor. Ordu yetkililerine dayandırılan habere göre, tahran perşembe günü saldıracak. Ateşkes görüşmelerinden önce İsrail doğrudan hedef alınacak. Bu iddialar İsrail basınında tartışılıyor. Kanal 13 televizyonu İran'ın Hizbullah ile eş zamanlı ya da art arda birleşik saldırı düzenleyebileceğini belirtti.

ABD de İsrail ile iletişim halinde. İsrail Savunma Bakanı Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda görüştü. Gallant, İran'ın askeri hazırlığına dikkati çekti. İran'dan geniş çaplı bir saldırı beklediklerini belirtti. İsrail de olası saldırıya karşı hazırlıklarını yapıyor. Ordu sözcüsü Daniel Hagari ise İsrail ordusunun teyakkuzda olduğunu duyurdu.

İsrail Hava Kuvvetleri, pilotların yurt dışına seyahatini de yasakladı. İsrail basınına göre, Başbakan Netanyahu da kabine üyelerini uyardı. "Güvenlik konularını kamuoyu önünde konuşmayın" dedi.

İsrail'in en büyük destekçisi ABD'den de destek sürüyor. Austin, olası saldırıya karşı Orta Doğu'ya güdümlü füze denizaltısı konuşlandırılmasını emretti. Pentagon açıklama yaptı. Buna göre Austin, Abraham Lincoln uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu bölgeye daha hızlı ilerlemesini istedi. Denizaltı 150 Tomahawk güdümlü füze taşıyabiliyor. Denizaltının bölgeye gönderilmesinin pentagon tarafından resmi olarak duyurulması oldukça nadir rastlanan bir adım. Zira ABD, denizaltıların hareketlerini ve konumlarını çoğunlukla paylaşmıyor. Austin'in bu emri İran misillemesinin de yakın olduğu yorumlarına neden oldu.