Sokağa davet suç: İngiltere'nin 'Gezi'cileri hapse giriyor

Yayın Tarihi: 09 Ağustos 2024 Cuma 20:00:00

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2024 Cuma 20:00:00

İngiltere'de ırkçı sokak eylemleri devam ediyor. 30 Temmuz'da başlayan eylemlerde gözaltı sayısı 600'ü aştı. Sosyal medyada yalan ve dezenformasyon dolu paylaşımlar sebebiyle başlayan eylemlerin hızla yayılmasının önüne geçmek için İngiltere hükümeti paylaşım yapanları tek tek tespit ederek hakim karşısına çıkardı.

İngiltere'de dans okuluna bıçaklı yapılan saldırı sonrası 3 kız çocuğu yaşamını yitirmişti. Yaşananlara ilişkin sosyal medyadan yayılan, saldırganın 'Müslüman bir sığınmacı' olduğu iddiaları sonrası aşırı sağcılar ülke genelinde Müslüman ve göçmen karşıtı şiddet eylemleri başlattı.

EYLEMCİLER SOSYAL MEDYADA ÖRGÜTLENİYOR

Eylemciler sosyal medyada örgütlenirken aşırı sağcı şiddet olaylarında çok sayıda göçmen ve polis saldırıya uğradı, camiler, evler, iş yerleri, arabalar ve polis araçları zarar gördü.

DEZENFORMASYONU BAŞLATAN KİŞİ GÖZALTINDA

Sosyal medyadaki dezenformasyonu başlatan ilk kişi olmakla suçlanan 55 yaşındaki Bernadette Spofforth paylaşım yaptığını kabul etti. Polis açıklamasında, "55 yaşında bir kadın, ırkçı nefreti körüklemek ve dezenformasyon amacıyla yazılı materyal yayınlamak şüphesiyle dün (8 Ağustos) gözaltına alındı" bilgisi yer aldı.

IRKÇILIK VE NEFRET PAYLAŞIMINA 20 AY HAPİS

Sosyal medyada ırkçı paylaşım yapmasının ardından hakim karşısına çıkan 28 yaşındaki Jordan Parlour, ırkçı nefreti kışkırtma suçlamasını kabul ettikten sonra 20 ay hapis cezasına çarptırıldı.

SOSYAL MEDYADA IRKÇI YORUM SUÇ

Davaya bakan Yargıç Kearl, ırkçı nefreti kışkırtmayı amaçlayan yazılı materyal yayınlamakla suçlanan 28 yaşındaki Seacroft, Leeds'li Jordan Parlour'un cezası için açıklamasında, Leeds'teki bir otele saldırı düzenlenmesini savunan çevrimiçi yorumlar yapan Parlour'un, ırkçı nefreti kışkırtma niyetinde olduğu suçlamasını kabul ettiğini söyledi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI: SOSYAL MEDYA KANUNSUZ BİR BÖLGE OLAMAZ

İngiltere Başbakan Sir Keir Starmer, sosyal ağların "kanunsuz bir bölge" olmadığını ve hükümetin "sosyal medyaya daha geniş bir şekilde bakması" gerekeceğini söyledi.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNE ÇAĞRI

Ayrıca eylemlerin yayılma tehlikesi olan İskoçya'dan da açıklama geldi. İskoçya Başbakanı John Swinney, sosyal medya şirketleri X, TikTok ve Meta'yı yanlış bilginin yayılmasını önlemek için aldıkları "acil ve kararlı" eylemleri ana hatlarıyla belirtmeye çağırdı.

İNGİLTERE'DE ÇEVRİMİÇİ GÜVENLİK YASASI

Yaşanan olaylarda sosyal medyadaki dezenformasyonun ardından gözler İngiltere'de yeni yasalaşan Çevrimiçi Güvenlik Yasası'na (OSA) çevrildi. Bu yasa sosyal medya şirketlerinin sitelerindeki zararlı içeriklerden daha fazla sorumlu tutulmasını amaçlıyor. İngiltere hükümetinin iletişim düzenleyici kurumu olan Ofcom, sosyal medya şirketlerine harekete geçmek için o zamana kadar beklememeleri çağrısında bulundu.