7 bin lira üzeri ödemelerde yeni dönem! Banka hesabı ya da kredi kartı bulunmayanlar ne yapacak? İşte yanıtı...

Yayın Tarihi: 18 Ekim 2024 Cuma 12:08:00

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2024 Cuma 12:08:00

7 bin lirayı aşan ödemeler için banka veya aracı finansal kurum kullanılması zorunlu hale geldi. Elden para ödenmesinin tespit edilmesi halinde hem alıcı hem de satıcıya ceza uygulanacak. Banka hesabı olmayan ya da kredi kartı kullanmayan kişiler de 7 bin lira üzerindeki ödemelerde ne yapacak? İşte yanıtı...

İşletmelerin yanı sıra tüketiciler için de 7 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunluluğu getiren düzenleme yürürlüğe girdi.

Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, verginin tabana yayılmasına katkıda bulunmak için, tahsilat ve ödemelerdeki tevsik zorunluluğunun kapsamı genişletildi.

Düzenlemeye göre, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirildi.

Düzenleme, bugünden itibaren yapılan tahsilat ve ödemeleri kapsıyor.

Kapsam dahilindeki tahsilat ve ödemelere ilişkin tevsik zorunluluğuna uyulmaması halinde ise hem ödemeyi alana hem de ödemeyi yapana ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Banka hesabı veya kredi kartı bulunmayanlar ise, satın aldığı mal veya hizmetin bedelini satıcının hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine giderek ödeyecek.