Meğer gerçek çok farklıymış! Kurşun dökmekten nişan törenlerindeki kurdeleye kadar İslamiyet'e ait sandığımız Şamanist gelenekler
Kökeni Orta Asya'ya dayanan Türk ırkının yüzyıllar geçse de başından geçen her türlü dini, fiziki, coğrafi değişikliğe rağmen farkında bile olmadan gündelik hayatında hâlâ gerçekleştirdiği Şamanizm'e dayanan adetleri vardır. Günümüzde bu davranışlar batıl olarak nitelendirilse bile, kökenleri araştırıldığında hemen hepsi manaya bürünür. Birazdan okuyacağınız belki de her gün yaptığınız davranışlar aslında Şamanizm'e dayanmakta... Peki nedir bunlar? Beraber bakalım…
20.08.2024 19:07:00
Yayın Tarihi20.08.2024 19:07:00
Güncelleme TarihiKURŞUN DÖKMEK
Şamanizm'de buna 'kut dökme' denir. Kötü ruhlardan birinin çaldığı kutuyu 'talih, saadet unsurunu' geri döndürmek için yapılan bir sihri ayindir.
KIRMIZI KURDELE
Ayrıca kötü ruhların şerrinden korunma sağladığına inanılır.
GİDENİN ARKASINDAN SU DÖKMEK
Bu adet Şamanlar arasında değerli bir içkinin bir kısmının tanrılar için yere dökülmesiyle başlamış ardından ölen kişi için yere bir miktar su dökülmesine dönüşmüştür.
Onun ruhunun geri gelmesi için. Zamanla birkaç değişikliğe uğrayarak bugün sahip olduğumuz yolculuğa çıkanın ardından su dökülmesi adeti haline gelmiştir.
SU İÇERKEN BAŞI TUTMAK
Bu gelenek tıpkı diğerleri gibi günümüzde yaşatılmaya devam edilmektedir.
TAHTAYA VURMAK
Ormanda ağaçlık alanlarda kötü ruhların yaşadığı sanıldığından bu ruhlarında tahtalara sindiği varsayılırdı.
İşte bunları kaçırmak için tahtaya vurma alışkanlığı gelişti.
40 SAYISI
Türk destanlarında da 40 sayısına çok fazla rastlanılır ve ölünün 40'ı çıkması olgusu ya da yeni doğan bebeğin doğumunun 40. gününde yıkayarak kırklamak olgusu buradan gelmektedir.
KÖPEK ULUMASININ UĞURSUZ SAYILMASI
Bu inanış hâlâ köpek ulumasının uğursuz sayılması şeklinde devam etmektedir.
GECE TIRNAK KESMEMEK
Bu yüzden geceleri tırnak kesildiğinde o tırnağın kötü niyetli iblislerin eline geçmesinden ve bu yüzden insanın canına zarar gelmesinden korkarlardı.
AĞACA ÇAPUT BAĞLAYARAK DİLEK DİLEME
Bu inanış Türklerin İslamiyet'e geçişinden sonra tamamen terk edilmemiş ve dilek tutmak için ağaçlara, kayalara ve türbelere çaput bağlama adeti şeklinde sürdürülmüştür.
SAĞ AYAK
Kapıdan çıkarken veya girerken önce sağ ayağın atılması yine Şamanizm'den kalmış bir ritüeldir. Sol ayakla geçmenin kişiye uğursuzluk getireceği sanılır.
EŞİĞE BASMAMAK
Hatta kapı eşiğine basan hamile kadınlar çocuklarını düşük yapıp bu yüzden kaybetmekten korkardı, bu inanış birkaç değişime uğrasa da günümüzde özellikle İç Anadolu'da kapı eşiğinde oturan çocuklar pek hoş karşılanmaz ve uyarılır, kısmetinin kapanacağı düşünülür.
İSMİNİ SÖYLEMEKTEN KORKMAK
MEZAR TAŞI
Şamanlarda ulu kabul edilen kimselerin ölümlerinden sonra ruhlarından medet ummak ve mezarlarının kutsanışı sık sık yapılıyordu. Orta Asya Türklerinde özellikle rütbeli kişilere "Kurgan" denilen devasa mezarlar yapılırdı.
ALLAH YUKARIDADIR
Allah yukarıdan bakıyor denilmesi, gök tanrı inancının bir kalıntısıdır. Dua ederken ellerin gökyüzüne açılması ve yukarı bakmakta öyledir. Halbuki İslam dininde Allah her yerdedir.
NAZAR İNANIŞI
Nazar değmesini kem gözlerden gelen etkiyi önlemek için nazar boncuğu takılır ve bu nesneye gereksiz bir anlam yüklenir. İslam ile alakası yoktur hatta bazı Araplar nazar boncuğunu günah saymaktadır.
GECE AYNAYA BAKMA
Gece aynaya bakmamaya çalışmak mistik bir Şaman anlayışından geliyor.
Şamanlar yatak odalarında ayna bulundurulmaması gerektiğini savunuyorlar.
Çünkü aynalar, gündüzleri her ne kadar güneşin hâkimiyeti altında olsa da geceleri cansız âleme geçiş kapılarıdır.
KARA KEDİ UĞURSUZLUĞU
Şamanlar kara kedinin uğursuz olmadıklarına inanırlarmış.
Hatta kara kedi kişinin üzerine doğru yürüyorsa bunun o kişiye uğur getireceğine inanırlarmış.
ÇOCUKLARI LEYLEKLERİN GETİRMESİ
Şamanlara göre leyleklerin bir evin üzerine yuva yapması, o eve yeni üyelerin katılacağının habercisi olması anlamına gelirmiş.
Leyleklerin, gagalarında çocuk taşırken tasvir edilmesinin altında bu temel inanışın olması çok muhtemel.