Hani özgürlük? “Brezilya'nın Cumhuriyeti” misin?

Yayın Tarihi: 01 Eylül 2024 Pazar 20:19:00

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2024 Pazar 20:19:00

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir ticari şirket olan Instagram'a “ülkemin kanunlarına uyacaksın” dediğinde özgürlük masalları anlatan CHP'nin yayın organı Cumhuriyet Gazetesi'nde Brezilya'nın sosyal paylaşım platformu X'i kapatmasını alkışlayan yazı yayınlandı.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Orhan Bursalı Brezilya'nın sosyal paylaşım platformu X'i yasaklamasını coşkuyla karşıladı. Köşe yazısında "Musk, "düşünce özgürlüğü" tehdit altında diyor. Trump'ın seçilmesi için on milyonlarca dolar akıtıyor; İngiltere'de faşist ve ırkçı kalkışma için İngiltere'de iç savaş. Musk'a göre "düşünce özgürlüğü"nü kendi düşüncesi temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

YALAN HABER SARMALI VARMIŞ

Türkiye'de yalan haber üretim merkezi gibi çalışan hatta geçtiğimiz günlerde bir akademisyenin "galiba" sözü üzerine manşet haber yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi'nin köşe yazarı Orhan Bursalı "Dünya bir yalan haber sarmalı içinde; iktidarları, siyaseti, toplumları ve ülkelerde kırılgan istikrarları "düşünce özgürlüğü" yaftası altında hedef alan bir fırtına karakterine dönüşüyor. Küresel teknoloji medya şirketleriyle iktidarlar arasında çatışma, buzdağının ilk dokuzda biri olarak su yüzüne çıktı. Brezilya'da yargı X'in patronu Elon Musk ile aylardır süren karşılıklı cephe-tavır almanın sonunda, X'i ülke çapında yasakladı. Dahası, VPN ile yasağı aşmaya kalkışacak yurttaşlara ceza davası açabilecek. Mahkemenin istediği X'te Brezilya'ya yönelik yalan haberlerin temizlenmesi ve Brezilya'da milyonlarca dolar kazanan X'in bir temsilci ataması" dedi.

SAHTE HABERLER KORKUTUCUYMUŞ

Bursalı yazısında "bir teknoloji devinin sahte haberleri düşünce özgürlüğü adı altında dünyaya dayatması farklı ve ilk kez karşılaştığımız korkutucu bir durumdur" tespitinde de bulundu.