Dünya klasikleri nerede yazıldı?

Yayın Tarihi: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 17:33:00

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 17:33:00

Dünya klasikleri denilince akla ilk gelen eserlerden olan "Don Kişot'u" Cervantes'in esir hayatı yaşarken kaleme aldığını biliyor muydunuz? Kitaplarda yaşanan olaylar ve durumlar yazarların hayatlarından bize birer kesit sunuyor. Her satır yeni bir dünya ile tanıştırıyor bizi... En çok okunan beş dünya klasiğini sizler için inceledik. Dünya klasiklerinden beş tanesinin nerede yazıldığını ve konularını sizler sizin derledik.

gunes.com/Özge Çelikbaşlı

ABONE OL

Kitaplar dünyanın başka yerlerinde yaşanan olaylara, durumlara, aşklara, umutlara ve daha nice birçok duyguya eşlik etmemizi sağlayan en güzel kaynaklar. Tüm dünyada okunan ve sayısız dile çevrilen dünya klasiklerinin satırları arasında da keşfedilecek birçok olay ve durum bulunuyor.

5 DÜNYA KLASİĞİ

ANNA KARENİNA

Rus edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Tolstoy'un yazıldığı dönemden itibaren günümüzde de en çok konuşulan eseri 'Anna Karenina' oluyor. Tolstoy, bu eserinde çok yakın komşularından birisinin başından geçen gerçek hayat hikayesini ele alıyor. Anna Karenina eserinde kadının toplumdaki yerini ve durumunu tüm gerçekliği ile inceleme şansı yakalıyoruz.

Rusya'da yazılan eserin ilk cümlesi "Bütün mutlu aileler birbirine benzer; her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır."

ANA

Maksim Gorki'nin en ünlü eseri olan Ana, dünya klasikleri arasında en çok dile çevrilen eserlerden birisi.

Eserin ana karakteri olan Pavel adlı gencin devrimci işçilerle tanışmasından sonra yaşadıklarını ve annesi Pelageya'nın geçirdiği değişimler vurgulanmakta.

Rusya'da kaleme alınan eserin ilk cümlesi "Her gün sabahın erken saatlerinde fabrikanın çığlık çığlığa öten düdüğü mahallenin puslu, ağır havasını yırtarcasına çınladığında, uykusunu alamamış yorgun insanlar asık yüzlerle, minicik kurşun rengi evlerden kaçışan hamam böcekleri misali dışarı fırlar, sabahın ayazında daracık sokaklardan, tasasız, kendinden emin bir halde, koca koca pencerelerinden yayılan ışıkla çamurlu yolu aydınlatarak onları beklemekte olan yüksek taş duvarlı fabrikaya doğru yürürlerdi."

DON KİŞOT

Cervantes'in en önemli eseri olan ve ilk modern roman olarak kabul edilen Don Kişot, dünya edebiyatında önemli bir yere sahip.

Miguel de Cervantes, 1605 yılında Cezayir'de esir olarak yaşadığı sırada bu önemli eserini kaleme alıyor.

Cezayir'de yazılan eserin ilk cümlesi "Köyün görkemli şatosu bir tepenin üzerindeydi."

MADAM BOVARY

Madam Bovary romanı yazıldığı dönemin izlerini, toplumsal sınıfın ve kültürel değerlerinin izlerini günümüze yansıtıyor.

Romanın ana kahramanı Emma Bovary'nin ve yakın çevresinin yaşadıkları ve karakter özellikleri dönemi anlamamızda bizlere yardımcı oluyor.

Fransa'da kaleme alınan eserin ilk cümlesi "Müdür içeri girdiğinde, etüt salonunda ders çalışıyorduk."

OLİVER TWİST

Dünya klasikleri içerisinde konusuyla okuyucusunu en çok etkileyen eserlerden birisi de kesinlikle Oliver Twist.

Birçok kez farklı şekilleriyle sinemaya ve müzikallere uyarlanan eser, Oliver Twist'in doğarken annesinin hayatını kaybetmesiyle başlayan bir hikayeye sahip.

İngiltere'de ele alınan eserin ilk cümlesi "Pek çok nedenden dolayı adını veremeyeceğim, bir ad uydurmamın da gerekmediği bir şehrin resmi binaları arasında biri vardır ki, irili ufaklı birçok benzerine rastlanır, yani bir düşkünlerevi."