Çok önemli uyarı: “VPN'leri silin telefonları sıfırlayın”

Yayın Tarihi: 11 Ağustos 2024 Pazar 22:46:00

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2024 Salı 10:35:00

Erişim sorunu yaşanan internet sitelerine giriş imkanı veren VPN uygulamaları kullanıcılar için çok fazla riskleri de içinde barındırıyor. Zira güvenilir olmayan bir VPN uygulaması nedeniyle virüslere maruz kalabilir, kişisel bilgileriniz çalınabilir, hatta cihazınız yasal olmayan işlemler için kullanılabilir. Farkında olmadan suçlu duruma düşmemek veya maddi kayba uğramamak için uzmanlar VPN kullanmamanız tavsiye ediyor.

Instagram'a gelen erişim engelinden dolayı birçok insan VPN indirmeye ve kullanmaya başlamıştı. Birçok kullanıcı, "VPN kullanmak suç mu?" ve "VPN kullanmak yasal mı?" gibi soruları araştırıyor. VPN kullanımının yasal durumu ve olası riskleri, merak edilen konular arasında yer alıyor. Ülkemizde Instagram'ın erişime açılmasıyla beraber uzmanlar, VPN uygulamalarının telefonlardan silinmesini hatta sıfırlanması gerektiği uyarısında bulundu. İşte detaylar...

VPN KULLANMAK YASAL MI?

24 TV'de Deniz Uğur'un sunumuyla ekrana gelen '24 Hafta Sonu' programına Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan konuk oldu. Gerek Instagram gerekse Roblox'a erişim engeli gelmesiyle insanlar VPN kullanmaya yöneldi. Bu durum "VPN kullanmak suç mu?" ve "VPN kullanmak yasal mı?" gibi soruları gündeme taşıdı. İşte işin uzmanı Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, tüm soruları cevapladı.

"VPN İLE TÜM KİŞİSEL VERİLERİNİZE ERİŞEBİLİYORLAR"

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, "VPN ile internet dünyasının içerisindeki tünelden veri trafiğini sağladığınız için rahatça ülkemizde yasak olan site veya uygulamaya girebiliyorsunuz. Uygulama bu şekilde çalışıyor ama arkasında bulundurduğu 2 tane risk var. Birincisi kişisel veri hırsızlığıdır. Bizim millet olarak sözleşme okumama gibi huyumuz var. Okumadığımız için ise uygulamaları rahatlıkla kuruyoruz. Sözleşmelerde ise bizim tüm kişisel verilerimize erişebiliyorlar." dedi.

"VPN, HACKER VE KİŞİ ARASINDA TÜNEL AÇIYOR"

Telefonlarına ücretsiz VPN indiren kişilere seslenen Osman Demircan, "İnsanlar VPN'e para vermemek için ücretsizini aradı. Bu sefer de arama motorundan buldukları uygulamaları indirdiler. Ücretsiz adı altında kullanılan uygulamalar ise hacker ve kişi arasında tünel açıyor. Hacker elini kolunu sallaya sallaya bankacılık, sosyal medya uygulamalarına erişim sağlayabiliyor." ifadelerini kullandı.

"BİR ANDA SUÇLU DURUMA DÜŞEBİLİRSİNİZ"

Demircan, "VPN'lerde yaşanan en büyük sorunlardan biri de hackerların bankacılık uygulamalarınıza ve SMS'lerinize rahatça erişilebilir olmasıdır. Hacker istediği gibi sizin üzerinizden alışveriş yapabilir veyahut kredi çekebilir. Bugün ücretsiz bir VPN'i indirdiğinizde size verilen İP adresi eğer bir suçlunun adresiyle aynıysa geçmiş olsun. Kendinizi kurtarmak için çok uğraşmanız gerekecek. Tesadüfi bir şekilde suçlu duruma düşebilirsiniz." dedi.

"VPN YÜKLÜ TELEFONLARINIZI SIFIRLAYIN"

Çocukların VPN yüklü telefonları kullanmasının sakıncalı olduğunun altını çizen Demircan, "Instagram için VPN kullanan ebeveynler, çocuklarına da Roblox için kullanabilirler. Arama motorlarında veyahut video paylaşım uygulamalarında aralarda çıkan kısa reklam yasaklıysa bile çocuk VPN ile bağlandıysa açılacak. Bu sebeple iş iyice çığırından çıkacak. VPN'e bağlı bir telefonu çocuğa vermek çok sakıncalı bir durum. Artık Instagram'a erişim engeli kalktı. Bu sebeple telefonlarınızdan o VPN'leri kaldırın. Eğer mağaza dışındın indirdiyseniz de yapabileceğiniz en güzel şey telefonunuzu sıfırlayın." ifadelerini kullandı.

İnternet çöküşünden 51 bin uçuş etkilendi

Antik Roma'da ilginç meslekler

'Reklam ilişkisi yaşıyor' iddialarına tepki!