Devrim olacak: Dünyanın ilk sürekli çalışan füzyon reaktörü geliyor

Yayın Tarihi: 01 Eylül 2024 Pazar 23:17:00

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2024 Pazar 23:17:00

Japonya merkezli bir enerji girişim gurubu olan Helical Fusion dünyanın ilk sürekli durumda çalışan nükleer füzyon reaktörünü faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.

Japonya merkezli girişim Helical Fusion, füzyon reaksiyonlarının kesintisiz ve sürekli bir şekilde sürdürülebileceği dünyanın ilk nükleer füzyon reaktörünü 2034 yılında faaliyete geçirmeyi ve 2040'larda ticari operasyonlara başlamayı planlıyor.

AMAÇ JAPONYA'NIN ENERJİ İTHALATINA OLAN BAĞIMLILIĞINI AZALTMAK

Şirketin CEO'su Takaya Taguchi'nin Reuters'a verdiği demeçte belirttiği üzere, bu projeyle birlikte Japonya, enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltarak enerji güvenliğini önemli ölçüde artırabilir.

SINIRSIZ ENERJİ KAYNAĞI

Helical Fusion enerji üretiminde büyük bir devrim yapacak bu adımla dünyanın ilk kesintisiz füzyon reaktörünü geliştirmeyi planlıyor. Söz konusu reaktör, sınırsız enerji potansiyeli sunarak, temiz ve sürdürülebilir enerji üretimine katkıda bulunmayı hedefliyor.

İNŞA MALİYETİ 5 MİLYAR DOLAR

Türünün ilk örneği reaktörün inşaat maliyetinin yaklaşık 5 milyar dolar olacağı öngörülüyor. 1 yıl sürekli çalışmasının ardından reaktörün bakım işlemleri üç ay içinde tamamlanarak yüzde 80'in üzerinde bir kullanılabilirlik oranı sağlaması hedefleniyor.