Antik Roma'da yaşıyor olsaydınız hangi işi yapıyor olurdunuz? Büyük İmparatorluk'ta duymaya bile tahammül edemeyeceğiniz garip meslekler

Yayın Tarihi: 11 Ağustos 2024 Pazar 18:08:00

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2024 Pazar 18:08:00

Antik Roma dönemi tarihi hepimize gerek etnik yapısıyla gerekse dokularıyla kültürel bir şölen yaşatıyor. O dönemlerde, şimdiki gibi birçok iş kolu vardı. Hatta bazı meslek grupları bize her ne kadar tuhaf ve mide bulandırıcı gelse de o dönemlerde normal karşılanıyordu. Peki bu meslek grupları neler mi? Cenaze palyaçoları, ter temizleyicileri ve daha kulaklarınıza inanamayacağınız birçok meslek… Eğer hazırsanız birlikte inceleyelim.

İmparatorlukların olduğu, gladyatörlerin savaşlardan savaşlara koşturduğu Antik Roma döneminde iş piyasası da epey renkliydi. Roma halkı o dönemlerde her türlü işte çalıştı. Halkın meslek gruplarından bazıları eğlendirirken bazıları ise şoke ediyor.

KOLTUK ALTI TEMİZLEYİCİLERİ

Seçkin kesimlerin koltuk altı kıllarını bile yolma mesleği olduğuna inanabiliyor musunuz? Güzellik sektöründen sayabileceğimiz bu kişiler, cımbız ve özel kremler kullanarak koltuk altı başta olmak üzere seçkin kimselerin kıllarını temizliyordu. Bu işi ise genellikle toplumun alt kesimlerinde yaşayan veyahut köle insanlar yapıyordu.

TER SİLİCİ

Gladyatörlerin gösterilerinde perde arkasında onlarca meslek grubu çalışırdı. Bunlardan biri ise gladyatörlerin terlerini temizleme mesleğiydi. "Stirigil" adlı, kavisli bir metal aletle vücuttaki teri, kiri ve bazen kanı kazıyorlardı. Gladyatörleri temizlerken ayrıca masaj yaparak performanslarını arttırmaya da çalışıyorlardı.

CENAZE PALYAÇOLARI

Antik Roma'nın belki de en ilginç meslek gruplarından biri cenaze palyaçolarıydı. Kutsallık ve saygısızlığın arasında çizginin git gide inceldiği hatta çoğu zaman bulanık olduğu Roma döneminde Archimimus adlı bu palyaçolar, kişiyi onurlandırmanın ve ölümsüzleştirmenin bir yolu olarak görülüyordu. Cenazeye gelen palyaçolar, genellikle maske takarak ölen kişiyi taklit etmeye çalışıyordu. Yani aslında rolü eğlendirmek değil, sembolik olmaktı.

ÖLÜMÜ BİLE GÖZE ALAN YİYECEK TADIMCILARI

Üst kesimi hedef alan zehirleme suikastlarına tedbir amaçlı görev alan yiyecek tadımcıları önemli bir role sahipti. Keskin tat ve koku duyusunun yanı sıra çeşitli yiyecek türleri ve hazırlama yöntemleri hakkında derin bilgilere sahiplerdi. Potansiyel bir tehlikenin sürekli farkında oldukları için en stresli mesleklerden biriydi.

MasterChef'te Ayşe-Deniz kavgası! Herkesin siniri bozuldu

Neymiş bu algol? Astrologlardan felaket senaryoları

iPhone 16 bekleyenlere müjde!