Eskişehir'de bilgisayar oyunu can aldı! Ebeveynler panik! Uzman isim açıkladı…

Yayın Tarihi: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:39:00

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:39:00

Eskişehir'de maskeli saldırganın bıçaklı görüntüleri yayılınca oyunkolik çocuğu olan ebeveynler panik oldu. Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Veysi Çeri, Eskişehir'de yaşanan olayın ardından anne babaları uyardı. Şiddet içeren bilgisayar oyunlarını izleyen çocuklarda ve gençlerde saldırganlığın arttığını söyleyen Çeri, oyunkolik çocuklar için önerilerde bulundu.

GUNES.COM/Merve Kantarcı Çulha

ABONE OL

Herkes Eskişehir'de 18 yaşındaki Arda K.'nın oynadığı bilgisayar oyunundan etkilenerek bıçaklı saldırıda bulunmasını konuşuyor. Eskişehir'de yaşanan bu durum çocuğunu oyun başından kaldıramayan anne babaları korkuttu.

Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Psikiyatrist Doç. Dr. Veysi Çeri, çevrimiçi oyunların çocukları ve gençleri etkilediğini söyledi. İşte Çeri'nin anne babaları uyarıcı önerileri...

ARAŞTIRMALAR ŞİDDETE VURGU YAPIYOR

Araştırmalar şiddet içeren video oyunlarına maruz kalan tüm çocukların saldırgan davranışlar geliştirmese de bu tür bir maruz kalmanın genel olarak saldırgan düşünce, duygu ve davranış riskini artırabileceğini göstermektedir.

Tıpkı sigara kanserojen olmasına karşın her sigara içenin kanser olmaması gibi bir durum bu. Tabi bu üzücü olayı sadece oyun ya da tek bir faktöre bağlamak hem kolaycılık hem de cehalet olacaktır.

Nitekim çocukların çevrelerinde ya da yaşadıkları toplumda şiddet söyleminin de çocuklar gençlerin şiddete başvurma davranışlarını önemli ölçüde etkilediği bizler için bir sır değil.

Söz konusu gencin paylaşımlarıyla yazdıklarına bakıldığında yaşadığı çevredeki nefret söylemleri ile hedef göstermelerden de baya etkilendiği görülmekte.

Bir diğer önemli husus geçenlerde benzer bir durumun Bingöl'de gerçekleşmiş olması.

Veriler bu tür olayların birbirini takip edebileceğini de gösteriyor. Bundan dolayı bu haberleri verirken de çok dikkatli olmak ve haberi ele alırken olayın dramatik yönü ile gerek saldırgan gerekse de saldırıya uğrayanlar için doğurmuş olduğu olumsuz sonuçları da ortaya çıkarıp sunmak gerekiyor.

Ebeveynlerle eğitimcilerin ve politika yapıcıların bu potansiyel risklerin farkında olması ve çocukların şiddet içeren dizi, film, oyun içeriği ve söylemlere maruz kalmasını azaltmak ve düzenlemek için adımlar atmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

En sinirli 3 burç! Kaygı da stres de zirvede