Domates nasıl kurutulur? Domates güneşte mi kurutulur gölgede mi? İşte domates kurutmanın püf noktaları

Yayın Tarihi: 15 Ağustos 2024 Perşembe 15:52:00

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2024 Perşembe 15:52:00

Yaz mevsiminin bitecek olmasıyla birlikte kış yemekleri için hazırlıklar başladı. Yaz sebzelerini kurutarak kışın yemek daha lezzetli ve faydalıdır. Bu sebzelerden kullanım sıklığına göre en çok tercih edileni ise domatestir. Domates kurutma yöntemleri ise yaşanılan bölge ve ortama göre değişebilir. Peki Domates nasıl kurutulur? Domates güneşte mi kurutulur gölgede mi? İşte domates kurutmanın püf noktaları...

Domates nasıl kurutulur? sorusu, kışlık hazırlıklarına başlayanlar tarafından sorgulanıyor. Domates kurutma yöntemlerinden en çok güneşte kuruma kullanılır. Güneşte domates kurutmak nemli ve yağışlı bölgelerde çok da mümkün olmayabilir. Fakat bu bölgelerde yaşayanlar için de diğer kurutma yöntemleri denenebilir. Peki domates güneşte mi kurutulur gölgede mi? İşte domates kurutmanın püf noktaları...

DOMATES NASIL KURUTULUR?

Yaz aylarında yetişen domates daha lezzetlidir. Bu nedenle yaz domatesleri, kış mevsimi için kurutularak saklanır.

Mutfakların vazgeçilmez besini olan domates, kurutma yöntemiyle kış mevsimine saklanabilir. Domates kurutmanın geleneksel ve doğal bir yöntemi, güneş altında kurutmaktır. Bu işlem, domatesin lezzetini yoğunlaştırarak uzun süre saklanabilir hale getirir.

Domateslerin güneşte kuruması; Sıcaklığa, güneşin yoğunluğuna ve nem koşullarına göre değişebilir. Tüm bunların yanı sıra ve domates dilimlerinin kalınlığına bağlı olarak da süre değişebilir.

DOMATES GÜNEŞTE Mİ KURUTULUR GÖLGEDE Mİ?

Domates, genellikle güneşte kurutulur. Gölgede kurutma yöntemi ise ancak nemsiz ve aşırı sıcak bir ortamda yapılabilir. Bunun için de güneşte kurutma imkanı olmayanlar, genellikle fırında kurutma yöntemini kullanmaktadır. İşte, güneşte ve fırında domates kurutma yöntemleri:

GÜNEŞTE DOMATES KURUTMA YÖNTEMİ

Fırından daha ekonomik bir seçenek olan güneşte kurutma yöntemi, evinizin balkonunda, bahçesinde veya terasında rahatlıkla uygulanabilir.

Güneşte kurutma, fırına kıyasla daha ekonomik bir yöntemdir ve evlerin balkon, bahçe veya terasında rahatlıkla yapılabilir.

İlk olarak, domatesleri iyice yıkayıp saplarını çıkarın ve kurulayın. Güneş gören bir alana büyük, temiz bir bez serin. Bu bezin doğrudan güneş ışığı alması çok önemlidir. Domatesleri ince dilimleyip bezin üzerine yerleştirin.

Dilimlenmiş domatesleri bezin veya tel ızgaranın üzerine tek sıra halinde dizin. Dilimlerin birbirine temas etmemesine dikkat edin, bu küflenmenin önlenmesine yardımcı olacaktır.

Her gün domatesleri kontrol edin ve 2 günde bir ters çevirin. Domatesler tamamen kuruduktan sonra cam kavanozlara aktarabilirsiniz. Eğer yere sermek istemezseniz, domatesleri ipe dizerek güneş gören bir yere asabilirsiniz; bu şekilde domatesler ipte kolayca kuruyacaktır.

Domateslerin güneşte kuruması boyutuna göre değişiklik gösterir. Ancak domateslerin tamamen kuruması 7 ila 12 günü bulur.

Domatesleri her gün kontrol edin ve 2-3 günde bir ters çevirin. Bu işlem, domateslerin eşit şekilde kurumasını sağlar. Güneşin gücüne bağlı olarak, domatesler 1-2 hafta içinde kuruyacaktır.

FIRINDA DOMATES KURUTMA YÖNTEMİ

Domatesi lezzetinden bir şey kaybettirmeden kurutmanın yollarından biri de fırında kurutmaktır. Domatesleri yıkadıktan sonra dik bir şekilde kesin.

Fırın tepsisine pişirme kâğıdı koyup üzerine domates dilimlerini dizin.

Daha sonra domatesleri 60 dereceye ayarladığınız fırında 12 saat kadar pişirin. Domatesler tamamen kuruduklarında sert ve büzülmüş olmalıdır.