Geçmişten geleceğe 5 bin parça... Her parçanın farklı bir hikayesi var!

Yayın Tarihi: 05 Eylül 2024 Perşembe 11:29:00

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2024 Perşembe 11:29:00

Geçmişin izlerini gelecek nesillere aktarmak için baba evini müzeye dönüştürdü. Birbirinden farklı dönemlerde kullanılan nostaljik eşyalardan oluşan 5 binin üzerinde antika parçayı evinde sergiliyor...

Uzun yıllardır Ankara'da yaşayan 71 yaşındaki Necmettin Aktaş, geçmişe ve hatıralara olan saygısından dolayı Çayıryolu köyündeki baba ocağını geçmişte kullanılan, antika özelliği bulunan parçalarla donattı, 5 binin üzerinde nostaljik eşyayı evinde sergiliyor.

Çocuk yaşlarda Ankara'ya ailesiyle taşınan, sadece yaz aylarında köyüne gelen Aktaş, baba evinin bir odasını eski mutfak eşyalarına, tarım aletlerine ve nostaljik eşyalara ayırdı. Aktaş, gençlere tarihi bir miras bırakmak amacıyla özellikle geçmiş yıllarda çiftçilik ve tarım alanlarında kullanılan aletler başta olmak üzere birçok eski ve geçmiş döneme ait eşyayı etraftan topladığını, topladığı eşyaları da evinde gelenlerin görmesini sağladığını belirterek, "Çocuklarımızın, gençlerimizin geçmişte kullanılan eşyaları öğrenmeleri için böyle bir şey yaptım" dedi.

Evinde bulunan eşyalara bakarken memleket hasretinin bir nebze de olsa dindiğini söyleyen Aktaş, temizliğe özen verdiğini, eşyaların her gün tozunu aldığını vurguladı. Köy sakinlerinin yanı sıra farklı köylerden de vatandaşların evdeki eşyaları görmeye geldiğini ifade eden Aktaş, eşyaları görmek isteyenlerin evini ziyarete gelebileceklerini, kapılarının herkese açık olduğunu belirtti.

GEÇMİŞİ HATIRLATMAK İÇİN YAPTIM!

Çocukların, gençlerin geçmişini bilmeleri amacıyla köy evini nostaljik ve antika eşyalarla donattığını belirten Aktaş, "Baba ocağına böyle bir sistem kurdum. Çocuklarımızın, gençlerimizin geçmişte kullanılan eşyaları öğrenmeleri için böyle bir şey yaptım. Tarihi görmeleri için böyle bir atılımda bulundum. Arkadaşlardan, akrabalardan, köylerden, tatil yerlerinden eski eşyaları toplamaya çalışıyorum. İnsanımıza, gençlerimize geçmişimizi unutturmamak, hatırlatmak için bir katkım olsun diye düşündüm" diyerek konuştu.

EN ESKİ PARÇASI 5 ASIRLIK!

Evinde yarım asırlık, bir asırlık eşyaların yanı sıra 500 yıllık eşyanın da bulunduğunu kaydeden Aktaş, 5 bin parçanın üzerinde bulunan eşyaya gözü gibi baktığını vurgulayarak, "Burada 5 binden fazla antika özelliği bulunan parça, eşya var. 50 senelik, 100 senelik parçalar var. Belki daha eski tarihli de olabilir. Benim bildiğim 500 senelik parçalar var" şeklinde konuştu.