Sol elle yazı yazmak yüksek zeka belirtisi mi? İşte bilimsel açıklaması

Yayın Tarihi: 20 Ağustos 2024 Salı 16:10:00

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2024 Salı 16:10:00

Toplumda sol elle yazı yazanlar daha zeki algısı vardır. Aristoteles, Albert Einstein, Isaac Newton, Mozart, Bill Gates gibi zeki insanlar da solak. Peki, sol el ve zeka arasında nasıl bir ilişki var? Sol elle yazı yazanlar zeki mi sorusunun cevabı haberimizde…

Dünyadaki birçok yetenekli dahi sol elini kullanıyor. Bu isimler arasında Aristoteles, Albert Einstein, Isaac Newton, Mozart, Bill Gates, Leonardo da Vinci, Picasso yer alıyor. Peki, solaklar gerçekten süper zeka mı ya da sol elle yazı yazanlar zeki mi? Bu durumun bilimsel açıklaması var mı?

SOL EL MATEMATİKLE İLİŞKİLİ

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, sol el tercihini artan matematik becerileriyle bir kez daha ilişkilendirdi; bu da solak kişilerin dahi olma olasılığını artırıyor.

İsmine göre nasıl bir insansın? Astrolog Nilay Dinç'in isim analizi

ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

IFL Science, farklı yaşlardaki 2 bin 300 kişi üzerinde çeşitli matematik zorluk seviyelerine sahip bir dizi deney gerçekleştirdi.

El tercihlerini değerlendirmek için her katılımcıdan aynı anketi doldurmalarını istediler. Sonuçlar, "basit aritmetik yaparken sol ve sağ elini kullananlar arasında hiçbir fark olmadığını" gösterdi. Ancak iş zor problem çözmeye geldiğinde solakların performansı diğerlerinden daha üstündü.

Sonuçlar aynı zamanda "Aşırı sağ elini kullananların (el tercih testindeki tüm öğeler için sağ ellerini kullanmayı tercih ettiklerini söyleyen bireylerin), orta derecede sağ elini kullananlara ve solak olanlara kıyasla tüm deneylerde daha düşük performans sergilediğini" buldu.

7 adımda zayıflatıyor! Leonardo da Vinci diyeti ip gibi yapıyor

SOLAKLAR DAHA MI ZEKİ?

Sonuç olarak, zorlu ve karmaşık matematik söz konusu olduğunda, solakların açık bir üstünlüğü vardır. Ancak çalışma bize, el tercihinin sadece hangi el ile yazdığınıza bağlı olmadığını, aynı zamanda çeşitli aktiviteler için en çok kullandığınız el ile de ilgili olduğunu hatırlatıyor. Yani, sağ elini kullanan, ancak diğer faaliyetlerde güçlü bir sol el tercihi olan kişiler, aşırı sol elini kullananlarla benzer bir beyin yapısına sahip olabilir (ve bunun tersi de geçerlidir).

Canan Karatay'ın 81 yıllık sağlık sırrı!

Tek fıs yetiyor! Sararmış fayansları kar gibi beyaz yapıyor