Unutma, bunama, hafıza sorunları... Bu belirtilere dikkat! Sinsi hastalık bilişsel gerilemeye yol açıyor

Yayın Tarihi: 07 Eylül 2024 Cumartesi 08:47:00

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2024 Cumartesi 08:47:00

Gün içinde unutkanlık, hafıza sorunları mı yaşıyorsunuz? O zaman sinsi hastalık Alzheimer'a dikkat. Bilişsel gerilemeye neden olan Alzheimer hastalığı nedir? Alzheimer nedenleri nelerdir? Alzheimer tedavisi nasıl yapılır? soruları merak ediliyor. İşte; kişilerin, nesnelerin ve yerlerin isimlerinin hatırlanamaması, unutkanlık, hafıza sorunları ile kendini gösteren Alzheimer hastalığına dair merak edilenler haberimizde...

Alzheimer hastalığı nedir? sorusu merak ediliyor. Alzheimer, beyin ölümünün zamanla ölmesine bağlı olarak ortaya çıkan bilişsel fonksiyonların azalmasıdır. Yani hafıza kaybı, bunama (demans) gibi bilişsel sorunlara yol açar.

Başlangıç evresinde basit unutkanlıklarla kendini belli eden Alzheimer, zaman ilerledikçe yakın geçmişte yaşanan olayların unutulmasından aile fertleri ile yakın çevreyi tanıyamamaya kadar ilerler.

Alzheimer hastalığının ileri evresinde ise hastalar temel ihtiyaçları dahi karşılamakta zorlanır ve bakıma muhtaç duruma gelebilir.

Alzheimer hastalığının belirtileri başlangıçta şöyle sıralanır:

-Küçük çaplı hafıza sorunları

-Gün içindeki konuşmaların, yaşanan olayların unutulması

-Kişilerin, nesnelerin ve yerlerin isimlerinin hatırlanamaması

Peki, son derece önem verilmesi gereken bir hastalık olan Alzheimer nedenleri nelerdir? sorusu ise merak ediliyor.

Peki, Alzheimer nedenleri nelerdir? Kişiyi Alzheimer hastalığına götüren sebepler; Ailede Alzheimer öyküsü olması, uyku düzeni bozuklukları, yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmek, yaşın ilerlemesi, yaşanan kafa travmaları, yetersiz fiziksel aktivite, obezite, sigara kullanmak veya sürekli olarak sigara dumanına maruz kalmak, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol, kötü kontrollü tip 2 diyabet hastalığına sahip olmak olarak sıralanabilir.

Son yapılan araştırmalar Alzheimer nedenlerinden birinin de yapay ışıklar olduğunu ortaya çıkardı.

YAPAY IŞIKLAR ALZHEİMER SEBEBİ

İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık denir. Araştırmacılar yapay ışık ve Alzheimer arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı.

ABD'li araştırmacılar 48 eyalette, yapay ışık kaynaklarından yol aydınlatmaları ve ışıklı tabelalar gibi ışık kirliliği oluşturan etkenleri inceledi.

Buna göre, Alzheimer vakalarının geceleri yapay ışığın daha fazla bulunduğu bölgelerde yaygın olduğu sonucuna ulaşıldı.

BİLİŞSEL GERİLEMEYE YOL AÇIYOR

Araştırmacılar, yapay ışığın vücudun biyolojik saatini ve uyku düzenini bozarak bilişsel gerilemeye yol açabileceğini tespit etti.

Peki, Alzheimer tedavisi nasıl yapılır? Alzheimer hastalığını işaret eden belirtileri taşıyanların bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önerilir. Tedavi hastalığın boyutu ve kişiye göre değişir.

Ödem atıcı tarif ile şişkinliğe son!

Astrolog Dr. Şenay Devi'den haftalık burç yorumları

Yumurtalardaki numaralar ne anlama geliyor? İşte yanıtı...