Uzmanlar uyarıyor: Yanlış konserve öldürür! İlk belirti 12 saat sonra... Sağlıklı konserve için bunları yapın

Yayın Tarihi: 01 Eylül 2024 Pazar 11:57:00

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2024 Pazar 11:57:00

Genellikle yaz mevsiminde bulunan sebzeleri kışın da tüketmek için hazırlanan konserveler kimi zaman beklenmedik olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Kışın tüketmek için hazırlanan konserveler ölümcül tehlike doğurabilir. Peki, sağlıklı konserve yapmak için nelere dikkat etmek gerekir? Sağlıklı konserve nasıl hazırlanır? Konservedeki tehlike nedir? Konserve kapakları tekrardan kullanılır mı? İşte, uzmanından konserveye dair tüm merak edilenler...

Kış mevsimde mevsimi dışı sebze ve meyveleri tüketmek için hazırlanan konserveler tehlike saçabilir. Konserve ürünlerin tüketiminden 12 saat sonra zehirlenme belirtilerinin görülebilir ve ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Peki, konservedeki ölümcül tehlike ne? Sağlıklı bir konserve nasıl yapılır? Konserve kapakları tekrar tekrar kullanılır mı? İşte tüm bu soruların yanıtları bu haberde...

Aristo diyeti ile 10 günde 6 kilo verin!

Meyve ve sebzeleri mevsimi dışında da tüketebilme imkanı sağlayan konserveler, bu yıl da geleneksel yöntemlerle evlerde yapılıyor. Ancak konservelerin yanlış işlemlerle ölümcül hale geldiğini belirten Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, 'botulismus' toksini sebebiyle zehirlenme vakalarına dikkat çekti. Yetersiz sürede, gerekenden daha düşük sıcaklıkta, yeterince pişirilmeden hazırlanan konservelerin riskli olduğunu söyleyen Sarıkaya, "Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, uygun olmayan şartlarda saklanan besinlerde yeniden üreyebilir" dedi.

KONSERVEDE İLK ZEHİRLENME BELİRTİSİ 12 SAAT SONRA GÖRÜLÜR

Konserve ürünlerin tüketiminden 12 saat sonra zehirlenme belirtilerinin görülmeye başlandığını belirten Sarıkaya, şöyle konuştu: "Bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, vücutta şişme ve solunum problemi gibi belirtiler konserve zehirlenmelerinin başlıca semptomları içinde kendini gösterir."

Zahmetsiz ve ekonomik kurabiye tarifi

SAĞLIKLI KONSERVE NASIL YAPILIR?

Sarıkaya, sağlıklı konserve için şu uyarılarda bulundu:

Konserveler için cam kavanozlar daha uygun.

Besinler türlerine göre belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulmalı.

Şekli bozuk ve paslı kapak sakın kullanılmamalı.

Kullanılacak sebzeler taze, olgun ve yarasız-çürüksüz olmalı, kesinlikle küflü olmamalı

Kapaklar en az 15-20 dakika kaynatılmalı; her kullanımda yenilenmeli.

Kapakta bombe şeklinde şişkinlik ve sızıntı olmamalı.

Kapağı açılınca fışkırırsa kullanmayın.

Tat, renk ve koku bakımından kötüyse atın.

Bu çay öksürüğü, balgamı şıp diye kesiyor