Prof. Dr. Nurettin Lüleci


Yayın Tarihi:

02 Eylül 2018 Pazar 00:00:00

Kadınların kabusu fibromiyalji

Yorgunluk ve mutsuzlukla kendini belli eden, ağrının da eşlik ettiği kronik bir hastalık olan 'fibromiyalji' en çok genç ve orta yaştaki mükemmelliyetçi kadınlarda görülüyor. 

Daha çok kadınları rahatsız eden geçmeyen ağrılar ve sürekli yorgunluk, bitkinlik şikayetleri ile kendini gösteren kronik ağrılı bir hastalıktır. Halk dilinde iltihapsız romatizma “adale romatizması”, “kronik yorgunluk sendromu” olarak da bilinir. Bu hastalar doktor doktor dolaşır ve tedavi anlamında tam bir iyilik haline kavuşamazlar. Her tedaviden sonra hayal kırıklığı yaşayarak doktor değiştirirler. Tedavi olamadıkça kendisinde kanser olduğunu sanan birçok hastamızla karşılaştık. Bugün Amerika’da yaklaşık 20 milyon kişinin bu hastalıkla başı derttedir. Ülkemizde 1,5 milyon fibromiyalji hastası olduğu tahmin edilmektedir.  

ERKEKLER TEDAVİYE DİRENÇLİ  

Mükemmelliyetçi, çabuk sinirlenen ve de mutsuz kadınlar (daha çok gençler) bu hastalığın en büyük adayıdır. Fibromiyalji hastaları genel olarak “asabı bozuk” hastalardır. Yoğun stres altında çalışanlarda, hayatının bir döneminde ağır bir psikolojik travma geçirenlerde (bir yakınını kaybetme gibi) daha sık görülür. Hiçbir şey onları kolay mutlu edemez bulundukları ortamın her türlü sorumluluğunu almak için çaba sarf ederler. Mükafatları yorgunluk ve ağrıdır. Anlaşılmadıklarından yakınırlar ve en sık “senin ağrıların psikolojik” suçlamasına maruz kalırlar ve haklı olarak bu durumdan çok rahatsız olurlar. Bu rahatsızlık tabii ki sadece bayanları tutmaz erkekleri de cenderesine alabilir. Hatta bizim deneyimlerimiz fibromiyaljisi olan erkekler tedaviye daha dirençli olup ağrıları da o denli fazladır. Aile öyküsü- anne babada varsa çocuklarda görülme oranı fazladır. 

D VİTAMİNİ ÖNEMLİ

Bilinmesi gereken durum fibromyalji ağrılarının zaman zaman artması, kendiliğinden azalması yada gittikçe artması şeklindedir. Bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Fibromyalji tedavisinde amaç ağrının azaltılması yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik olmalıdır. Medikal tedavide ağrı deşarjlarını önlemek nöropatiyi engellemek için pregabalin  ve vücuttaki serotonin miktarının artırılmasına yönelik antidepressan ilaçlar verilebilir. Sık olarak D vitamini eksikliğinin bu hastalarda sık görülmesi nedeni ile reçetesine vitamin ilave edilir. Bizim önerimiz bu hastaları sürekli ilaç kullanır durumdan kurtarmaktır. 

Fibromiyalji ile karışan durumlar 

- Depresyon 

-  Uyku bozuklukları 

- Troid bezinin az çalışması veya haşimato tiroiditi  l Bel, boyun fıtıkları 

- Myofasyal ağrılar (bölgesel adale ağrıları) l Lyme hastalığı 

- D vitamin eksikliği

EL VE AYAKLARDA UYUŞMA

Ağrısız bir uyaranı örneğin soğuk bu hastalarda ağrı olarak algılanır, yine üzüntü ve stres ağrı olarak algılanır. Ağrılı uyarana karşı da aşırı reaksiyon gösterirler. Bir yere ellerini çarpsalar normalde birkaç dakika sürebilecek ağrı bu hastalarda gün boyu hissedilir. Fibromiyalji hastalarında sıkıntı, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozuklukları, çabuk yorulma, kabızlık, sık idrara çıkma, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma hisleri, kas tutuklukları(sabahları fazladır), bazı adalelerde şişmeler görülebilir. Sistemik bir rahatsızlık olduğu için her hastalığı taklit edebilir. 

DOĞAL AĞRI GİDERİCİ YÖNTEMLER 

Önereceğimiz doğal tedaviler sayesinde hastanın ağrıları azalmakta ve yaşam kaliteleri iyileşmektedir. Bununla birlikte doktorunun hastalarla iyi bir diyalog içinde olmaları, onları anlamaları, hastalığının psikolojik değil gerçek bir rahatsızlık olduğunu, ağrı kesici ve kas gevşeticilerin pek işe yaramadığını onlara anlatmaları ve tedavi sürecini birlikte oluşturacaklarını ifade etmelerinde yarar vardır.

Tanı nasıl konulur? 

Ağrıların 3 ay veya daha fazla sürmesi. Ağrı kesici veya kas gevşeticilere pek cevap vermemesi. Amerikan Romatoloji Akademisi tarafından belirlenen 18 noktanın en az 9 tanesinde basmakla aşırı ağrı hissedilmesi (hassas noktalar), adale içinde ağrılı düğümlerin bulunması. Beraberinde uyku bozukluklarının olması. Sabah adale tutulmalarına bağlı yataktan kalmadaki zorluklar, dinlenememiş olma hali bize fibromyalji tanısını düşündürür. Bir labratuar yada film bulgusu yoktur. Ancak diğer rahatsızlıkları ekarte etmek için bazı labratuar tetkikleri istenir. Tam kan sayımı, romatizmal testler ve troid fonksiyon testleri istenebilir. 

Nedeni ve belirtileri 

Neyin Fibromiyaljiye neden olduğu bilinmemektedir. Bazı görüşler öne sürülmüştür ancak kesin nedeni açıklığa kavuşmamıştır. Yaygın kas ağrıları yakınmalarına neden olan nöropatik bir ağrı çeşididir. Son çalışmalarda otonomik ve nöroendokrin sistem düzensizlikleri ve santral hipereksitabilite (aşırı uyarılabilirlilik) suçlanmaktadır. Kas-İskelet sistemini tutan kronik bir ağrıdır. Yani en az 3 ay bu ağrıların devam etmesi beraberinde uyku bozuklukları ve sürekli yorgunluk gibi sıkıntıların birlikte görüldüğü rahatsızlıktır.

EGZERSİZ VE OZON TERAPİ KISA SÜREDE İYİLEŞTİRİR 

Germe egzersizleri: Hastaların moral motivasyonunu artırıcı, sık sık bulunduğu ortamlardan uzaklaşmaları, seyahat etmeleri farklı yerler ve farklı insanlarla temasları, Aile içi anlayışın geliştirilmesi tedaviye ciddi katkılar sağlamaktadır. Tüm doğal tedavilerin birlikta uygulanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.  

Ozon Tedavisi: Ozon aktif oksijendir. Oksijen hücrelerimizin yakıtıdır. Hastaların bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı koyar, hücrelerin oksijenlenmesini artırır, yaşlanma sürecini geciktirir, uyku düzenini sağlar. Ozonun haftada 2 kez 12 seans kandan alınması, imkan varsa ozon sauna kullanılması da önerilir. Ozon tedavisi diğer nöropatik ağrı çeşitlerinde de başarı ile kullanılmaktadır.  

PRP UYGULAMASI

Ozonlanmış PRP: PRP'yi artık herkes bilmektedir. Trombositten zengin kendi kanınız olup bu kanın içinde özel büyüme faktörleri yoğun halde bulunmaktadır. Yoğun ağrılı kas düğümlerinin içine PRP enjeksiyonunun yapılması ciddi faydalar sağlamaktadır, ancak PRP enjekte edilen yerde bire bir tesir gösterir, ozonlanmış olması bu tesirin bazan 600 kata kadar çıkarıldığını bilimsel çalışmalar bize göstermektedir. O yüzden ağrılı kas düğümlerinin içine Ozonla aktive edilmiş PRP’nin verilmesi bir o kadar daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktadır.  

Çamur (bentonit) Tedavisi: Bentonit tıbbi bir kil olup çok zengin mineraller içermektedir. Dünyada doğal detox amaçlı en yaygın olarak kullanılan bentonit yurdumuzda özellikle Ordu ilimiz civarında bol miktarda bulunmaktadır. Adale ağrılarının azaltılması ve kasılmış kas düğümlerinin çözülmesinde eklem hareketlerinin daha kolay ve ağrısız yapılmasında fevkalade yararları vardır. Ağrılı bölgelere lapa tarzında uygulanması yanında, çamur banyosu amaçlı evinizde küvetinize doldurduğunuz suya bentonit kilinin katılması size doğal kaplıca keyfini de yaşatır. Bentonitin cildinizde oluşturduğu detox ve beslenme, cilt güzelliğinize extra katkılar sağlar. Hem dinlenir hem ağrılardan kurtulma şansını yakalar hemde pürüzsüz bir cilde kavuşabilirsiniz. Bentonit (Tıbbi Kil)’i kullanmanız için illaki hasta olmanıza da gerek yoktur. 

HACAMAT YAPILIR

Ozonlu Wet Cupping (hacamat): Adale kökenli ağrılarda hacamatın olumlu etkileri herkes tarafından bilinmektedir. Fibromyalji hastalarının adalelerinde tesbit edilen ağrılı düğümlerin çözülmesi önemlidir. Burada oluşmuş lokal dolaşım bozuklukları ve sonuçta oksijensiz kalmış bölgeler tekrarlayan ağrılar oluştururlar. Bu kısır döngünün kırılması için bu bölgeye oksijenli kanın gitmesi oradaki spazmları çözecektir. Hacamat lokal olarak mikrosirkülasyonu restore edici katkı sağlarken o bölgeye önceden ozon enjekte edilmesi tam da istenen sonuçların elde etmemize yaramaktadır. Bu 2 doğal işlemin kombinasyonu kasılmış bölge kaslarını gevşeten, ağrıları azaltan en etkin girişimlerden biridir. Fibromyalji’de germe egzersizleri ve gevşeme teknikleri konusunda Fizyoterapistinizden yardım alabilirsiniz. Öneri olarak haftada 2 günden az 3 günden fazla olmamak üzere hafif örneğin pilates, aerobik, yüzme gibi spor yapması, hareketsiz kalmaması önerilir.