Yayın Tarihi:
08 Ocak 2019 Salı 08:00:00
Diş problemleri, ağız kokusuna sebep olur
1- Dişlerdeki çürükler, apseler, diş eti iltihabı, temizlenmesi güç diş eti cepleri; yaygın ağız kokusu nedenleridir.
Kemik kaybına bağlı dişler arasında bulunan temizlenmesi güç aralıklar oluşur ve çok kötü kokuya neden olabilir.
2- Yarım sürmüş gömülü yirmi yaş dişinin etrafında yiyecek birikimine neden olan diş eti cepleri.
3- Altı kolay temizlenemeyen köprüler, yıllardır yenilenmemiş, diş etiyle uyumu bozulmuş, kaplamalar da besin birikimi ve çürük nedeniyle koku kaynakları arasındadır.
Uyumsuz, temizlenmeyen ya da yiyecek birikimine sahip pürüzlü yüzeyleri olan takıp çıkarmalı protezler de yiyecek artıkları nedeniyle koku yapar.
Böyle durumlarda çürükler temizlenmeli, diş eti tedavisi yapılmalı problemli yirmi yaş dişleri çekilmelidir.
Sadece diş fırçası değil; ara yüz fırçasını kullanma konusunda isteksiz çok sayıda insan vardır.
Temizlenmesi zor alanlarda temizleme işlemi için özel üretilmiş “ara yüz fırçaları” tercih edilmelidir. Köprü temizliğinde yine ara yüz fırçaları ve köprüler için üretilmiş diş ipleri kullanılmalı, eski köprüler en kısa sürede yenilenmelidir.
Diş eksikliği ağız içi dengeyi bozar, koku yapar
Dişler yemeği çiğneme esnasında yanak ve dil tarafından doğal olarak temizlenir. Diş eksikliğinin olduğu durumlarda dişin olmadığı tarafta çiğneme de olmayacağı için karşıt ve yan dişlerde daha yoğun yemek birikimi olduğu görülmektedir.
Dil yüzünden, ağız kokar mı?
Ağız bakımı esnasında dil yüzeyinin temizlemeyi unutmamak gerekir bunun için diş fırçanızı ya da dil için üretilen özel kazıyıcıları kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca diş ipi ve fırçalama sonrası ağız suları kullanımı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olacaktır. Düzenli kullandığınız ağız suyunun ilaç özelliği taşımamasına ve dişleri boyayabilecek kadar koyu olmamasına dikkat edin.
Ağız Kuruması varsa; ağızda koku oluşabilir. Su; sık sık ve bolca içilmeli
Yine ağız kuruluğuna sebep olan tükürük bezi hastalıkları, vitamin eksikliği, menopoz, şeker hastalığı ve çeşitli anti depresan ilaçlar da tükürüğün azalmasına neden olur. Tükürüğün azalmasıyla ağzın kendi kendini temizleme mekanizmasının ortadan kalkar ve ağız kokusu oluşur.
Ağız kokusu çeşitli hastalıkların habercisi olabilir!
Ağız dışında ağız kokusuna neden olan rahatsızlıkların başında solunum yolu, sindirim sistemi, böbrek ve şeker hastalıkları gelir. Kronik böbrek hastalığı olan hastalarda tükürükteki amonyak ve nitrojene bağlı olarak oluşan balık kokusuna benzer bir koku olur. Şeker hastalarında aseton benzeri bir koku mevcuttur, özellikle şekerin yüksek olduğu dönemlerde koku artar.
Reflü ve ağız kokusu ilişkisi – “Helikobakter Pilori”
Reflü rahatsızlığı olan hastalarda sindirim borusu ile mide arasında bulunan kapak gevşektir. Mide içerindeki asit ve sindirilmiş yiyecekler bu yolla sindirim borusuna geçiş yapabilir. Bu esnada midede bulunabilen ve üreyi amonyağa çevirebilen “helikobakter pilori “ adı verilen bakteri de sindirim borusuna geçiş yapar. Bu bölgeye yerleşerek kokulu gazlar üretmeye devam eder. Bu durumda hastayı rahatsız edebilecek boyutlara ulaşabilen kokular oluşur.