Diş Hekimi İlker Erdoğan


Yayın Tarihi:

11 Temmuz 2019 Perşembe 08:00:00

İmplantlar her hastaya uygulanabilir mi?

İmplant vidaları, belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişlikte kemik dokusu bulunması gerekir. Mevcut çene kemiğinin kalitesi, implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. İmplant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir. 

Yeterli kemik dokusuna sahip olmayan hastalarda uygulanabilir mi? 

Yapılan klinik ve radyolojik muayeneler sonucu, kemik miktarı implant uygulanması için müsait değilse, bu durumda yapılacak birtakım kemik greftleme teknikleriyle, çene kemiği implant uygulanabilecek duruma getirilebilir. 

İmplantın faydaları nelerdir? 

 • İmplant tedavisi rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. 

• Sağlıklı dişlerin kesilmesini engeller. 

• Estetik görünümün bozulmamasını sağlar. 

• Kaybedilen çiğneme fonksiyonunun geri kazanılmasını sağlar. 

• Diş çekimi sonrası oluşan kemik kaybını engeller. 

• Sabit köprü protezlerinde, gövde altında meydana gelen gıda birikimi ve temizleme zorluğunun önüne geçilmiş olur. 

• Gülerken, konuşurken ve yemek yerken özgüveni artırır. 

• Hissettirdiği güven sayesinde, diş eksikliğinin meydana getirdiği olumsuz psikolojik etkileri ortadan kaldırır. 

• Tam çene ve bölgesel protezlere destek olmak, tutuculuğu ve çiğneme etkinliğini artırmak  amacıyla da kullanılabilir. 

İmplant sırasında ve sonrasında ağrı olur mu? 

Diş çekimine benzer şekilde, implant uygulamaları da lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle implant uygulaması esnasında ağrı veya acı hissedilmez. Uyuşma geçtikten sonra çoğunlukla hastalar ağrı kesici kullanmaya ihtiyaç bile duymaz. Temel olarak ağrı hissi, hekiminizin implant uygulama tecrübesine, kullandığı yönteme ve el hassasiyetine göre de değişebilir. 

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protez takılabilir mi? 

 İmplant uygulamasından hemen sonra, hareketli protez kullanılması mümkün değildir. Ancak tek diş eksikliklerinde, özellikle de ön bölgede implant uygulanmışsa, bu durumda yalnızca estetik amaçlı fonksiyon görmeyecek bir geçici kaplama protezi birkaç gün içinde yapılabilir. Normal sürece göre, implantın kemik içerisinde sabitleşmesi yani kemikleşmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Bu, 2-3 aylık bir süredir. Implant uygulaması sonrasında, geçici protezler yapılır, bu süre içindeki estetik ve çiğneme fonksiyonları hastaya kazandırılır. 

 Eksik dişin yerine neden implant yapılmalıdır? 

Uzun süreli diş eksikliği, ağız ve genel sağlık için zararlı olabilir. Diş eksikliği, yalnızca sağlığı değil aynı zamanda estetiği de ilgilendirdiğinden ve genelde yaşlılıkla ilişkilendirildiği için olduğunuzdan yaşlı bir görünüme neden olabilir. Diş eksikliğini gidermek; yüzünüzün şeklini, estetiğinizi ve gülüşünüzü inanılmaz şekilde güzelleştirir. Eksik dişlerin giderilmesi; ağız diş sağlığını düzeltmesinin yanında, yemek yemenizi ve çiğneyebilmenizi de sağlar, fonksiyonlarla beraber estetik görünüm elde edilereke özgüvenii artırır. Çenede dişsiz boşluklar olması, çenenin kapanmasını etkiler. Boşluğun karşısındaki diş, boşluğa doğru uzayarak kapanışını bozar ve çene ekleminde sorunlara yol açabilir. Çekilmiş dişin etrafındaki dişler ise meydana gelen boşluğa doğru devrilir. Çekim boşluklarının uzun süre doldurulmaması, o bölgelerde gıda artıklarının sıkışarak mevcut dişleri çürütmeye de neden olabilir. Bu nedenle eksik dişlerin tedavisi, en kısa zamanda yapılmalıdır. Kaybedilen her diş, çene kemiğinin daha erken çözülmesine neden olur. Çünkü var olan dişler çene kemiğine destek olmaktadır. Çene kemiğinin çözülmesi yani erimesi sürecine rezorbsiyon adı verilir. Dişsiz kalınan süre arttıkça, çene kemiği rezorbsiyonu da artar. Kemiğin kaybı, çiğneme fonksiyonunun kaybıyla beraber yeme alışkanlıklarında değişikliklere neden olduğu için yaşam kalitesini de düşürür. Çünkü çiğneme güçlüğü diş çekilir çekilmez başlar. Yapılmış akademik çalışmalara göre, hareketli protez kullananların yüzde 29’u yumuşak ve kıyılmış yemekleri tercih ederken, yüzde 50’si ise birçok yemekten uzak durmaktadır. Zamanla çene kemiği kaybı arttığından, çene, işlem yapılamayacak seviyeye gelebilir.